Светът не трябва да губи време, а да помогне на

...
Светът не трябва да губи време, а да помогне на
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Щетите в Украйна надхвърлят 350 млрд. евро

Светът не би трябвало да губи време , а да помогне на украинците да възстановят бързо страната си, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Ройтерс.

" Нямаме време за губене, мащабът на разрушенията е изумителен . Световната банка прави оценка размера на вредите на 350 милиарда евро ", сподели Фон дер Лайен. Тя добави, че би трябвало " колкото се може по-скоро " да стартира работа интернационална координационна платформа за възобновяване и Европейската комисия е подготвена да даде секретариат за нея.

" Постоянните съветски офанзиви с дронове съставляват следващо най-брутално проявяване на войната на Русия против Украйна, само че също по този начин са знак за отчаянието на Москва ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц на откриването на Берлинската конференция. " Историята на Германия сподели, че е допустимо една страна да бъде възобновена даже след опустошителна война , по тази причина е значимо да се изготви проект за бъдещето на Украйна като благоденстваща и демократична страна членка на Европейски Съюз и износителка на зелена сила и високотехнологични артикули. " Тази конференция е за основаването на проект " Маршал " за 21-и век ", сподели Шолц. " Ангажиментът Украйна да стане членка на Европейски Съюз е едно от най-значимите геополитически решения на нашето време ", добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски, който приказва пред участниците във форума по видеовръзка, обач е предизвести, че Русия е унищожила над една трета от енергийната инфраструктура на страната му. Той добави, че Украйна към момента не е получила " даже един цент " от проект за бързо възобновяване на стойност общо 17 милиарда $.

Зеленски също по този начин прикани за интернационална поддръжка, с цел да успее Украйна да извърши бюджета си през идната година, съобщи Франс прес. " На тази конференция би трябвало да вземем решение, с цел да запълним дупката в украинския бюджетен недостиг през идната година ", сподели той. " Това е доста значима сума от 38 милиарда долара… това са заплатите на учителите, лекарите, това са обществени помощи, пенсии ", добави Зеленски.

Възстановяването на Украйна би трябвало да стартира макар че боевете не престават, сподели преди началото на конференцията украинският министър на общините и териториалното развиване Олексий Чернишов, съобщи ДПА. " Необходимо е нашата комунална, енергийна и жилищна система, да бъдат готови за идната зима, която идва доста скоро, и сега това е мъчно ", добави той.

Шолц и фон дер Лайен са домакини на интернационалната конференция в Берлин, на която се разисква възобновяване на Украйна. В нея вземат участие интернационалните специалисти, както и украинският министър председател Денис Шмигал и полският министър председател Матеуш Моравецки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР