Светът не е успял да постигне нито една цел за

...
Светът не е успял да постигне нито една цел за
Коментари Харесай

Светът не успява да постигне нито една цел за спиране унищожаването на природата

Светът не е съумял да реализира нито една цел за прекъсване на унищожаването на дивата природа и поддържащите живота екосистеми през последното десетилетие. Това се акцентира в унищожителен нов отчет на Организация на обединените нации за положението на природата, оповестява " Гардиън ".

От битката със замърсяването до отбраната на кораловите рифове, интернационалната общественост не е постигнала изцяло нито една от 20-те цели за биоразнообразието от Аичи, контрактувани в Япония през 2010 година, с цел да се забави загубата на естествения свят. Това е второто следващо десетилетие, в което държавните управления не съумяват да реализират задачите.

Докладът " Глобалната вероятност за биологичното многообразие 5 ", оповестен преди основна среща на Организация на обединените нации по въпроса по-късно този месец, откри, че макар напредъка в някои области, естествените местообитания не престават да изчезват, голям брой типове остават застрашени от изгубване от човешки действия , а 500 милиарда $ нездравословни за околната среда държавни дотации не са отстранени.
 Дивата природа е в пагубен крах поради заличаване от индивида
Дивата природа е в пагубен крах поради заличаване от индивида

Хората експлоатират и унищожават природата в невиждан мащаб

Шест цели са реализирани отчасти, в това число тези за предпазени територии и инвазивни типове. Въпреки че държавните управления не са съумели да защитят 17% от сухоземните и вътрешноводните зони и 10% от морските местообитания, 44% от жизненоважните биоразнообразни зони в този момент са под отбрана, нарастване от 29% през 2000 година Около 200 сполучливи ликвидирания на инвазивни типове на островите също са се случили.

Организация на обединените нации съобщи, че естественият свят се утежнява и бездействието може да подкопае задачите на Парижкото съглашение по отношение на климатичната рецесия и задачите за стабилно развиване.

Ръководителят на Организация на обединените нации за биологичното многообразие Елизабет Марума Мрема съобщи, че човечеството е на кръстопът, който ще реши по какъв начин бъдещите генерации ще изживяват естествения свят.

" Живите системи на Земята като цяло са компрометирани. И колкото повече човечеството експлоатира природата по неустойчиви способи и подкопава нейния принос към хората, толкоз повече ние подкопаваме личното си богатство, сигурност и разцвет ", акцентира тя.
 Организация на обединените нации и СЗО: Пандемиите са резултат от унищожаването на природата
Организация на обединените нации и СЗО: Пандемиите са резултат от унищожаването на природата

Ако не бъде прекъснато заличаването, ни чакат още по-смъртоносни епидемии

Докладът е третият за една седмица, който акцентира опустошителното положение на планетата. Докладът за живата планета на WWF и Зоологическото сдружение в Лондон за 2020 година споделя, че популациите на дивите животни в международен мащаб са в свободно рухване, намалявайки с две трети поради несъразмерното ползване на хората, повишаването на популацията и интензивното земеделие

20-те цели за биоразнообразието от Аичи са разграничени на 60 обособени детайла за наблюдаване на общия прогрес. От тях седем са реализирани, 38 са посочили прогрес и 13 детайла не са посочили прогрес. Напредъкът остава незнаен за два детайла.

Водещата цел за понижаване на половина на загубата на естествени местообитания, в това число гори, не е реализирана. Докато темповете на обезлесяване в международен мащаб са намалели с към една трета през последните пет години спрямо равнищата отпреди 2010 година, деградацията и фрагментацията на богатите на биологично многообразие екосистеми в тропиците остават високи. Дивите зони и влажните зони не престават да изчезват, а сладководните екосистеми остават сериозно застрашени.

Половин трилион $ нездравословни държавни дотации за селското стопанство, изкопаемите горива и риболова са изтъкнати в отчета като особена област на безпокойствие от неговия водещ създател Дейвид Купър, заместител изпълнителен секретар на Конвенцията за биологичното многообразие.

" Все още виждаме доста повече обществени средства, вложени в неща, които вредят на биологичното многообразие, в сравнение с в неща, които поддържат биологичното многообразие ", акцентира той.

Въпреки че има прогрес в някои райони, делът на свръхулова на риба се е нараснал през последното десетилетие до една трета от общия брой и доста нецелеви типове са застрашени заради неустойчивите равнища на прилов. В резултат на това задачата за стабилно ръководство и рандеман на всички рибни и безгръбначни ресурси не е изпълнена.

Според отчета пластмасовите боклуци и непотребните хранителни субстанции не са доведени до равнища, които да не повреждат функционалностите на екосистемата и биологичното многообразие. Около 260 000 тона пластмасови частици са се натрупали в океаните със съществени въздействия върху морските екосистеми, постоянно с незнайни последствия. Замърсяването с електроника също е очебийно като проблем с възходящо безпокойствие, подхранван от високите равнища на ползване.

Повече от 60% от кораловите рифове в света са застрашени, изключително поради несъразмерен лов на риба и разрушителни практики, а задачата от 2015 година за понижаване на заканите не е изпълнена. Тя също по този начин не е изпълнена през 2020 година, като климатичната рецесия, окисляването на океана и строителството по крайбрежията са упреквани за неприятното им положение.

Целта за отбрана на поддържащите живота екосистеми, като в същото време се вземат поради потребностите на дамите, коренните общности и бедните хора, не била реализирана. Оценката на положението на природата на Земята откри, че екосистемите, които обезпечават чиста вода, медикаменти и поддържат поминъка, не са предпазени, като непропорционално засягат дамите и уязвимите общности.

Авторите на отчета обаче показаха напъните за запазване, които са довели до спасяването на 48 типа от изгубване през последните десетилетия като знак на вяра.

Неспазването на задачите се дължи на това, че някои държавни управления не схващат мащаба на предизвикването, пред което е изправен естественият свят. " Смятам, че страните го одобряват съществено, само че може би от време на време го оставят на министерствата на околната среда и не го издигат задоволително до нещо, което би трябвало да бъде задача на цялото държавно управление ", разяснява Дейвид Купър.

Докладът идва, до момента в който страните по Конвенцията за биологичното многообразие договарят задачите за това десетилетие. Финалният кръг от договаряния за съглашение трябваше да се организира в Кунмин, Китай, предишния октомври, само че беше занимателен от пандемията от ковид и в този момент се чака да се организира през май 2021 година Значителна част от проектопредложението е да се защитят 30% от планетата.

Базил ван Хавър, съпредседател на договарянията, сподели, че един от главните уроци от задачите за биоразнообразието в Айчи е, че идващият набор би трябвало да бъде изпълним.

" Мисля, че беше доста похвална цел да се слагат амбициозни цели през последните десетилетия. Те са мъчно постижими и ясно чувате, че хората желаят да имат реалистични цели ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР