Светът навлезе във фаза на големи политически, икономически, социални и

...
Светът навлезе във фаза на големи политически, икономически, социални и
Коментари Харесай

Румен Радев: ЕС да докаже, че има правила, не може повече България и Румъния да са извън Шенген

Светът навлезе във фаза на огромни политически, стопански, обществени и софтуерни разтърсвания. Това съобщи президентът при откриването на обичайния банкет за ръководителите на дипломатическите задачи, упълномощени в България.

Държавният глава е хазаин на приема в Националния исторически музей.

" Измина една година на задълбочаващи се провокациите ", уточни Радев. По думите му сме очевидци на нови спорове, които носят неустойчивост и ескалация. Президентът съобщи, че чака Европейският съюз да потвърди, че е съюз, учреден на правила, и че не може повече България и Румъния да бъдат отвън пълноправното Шенгенско пространство.

" Втора година напълно покрай нас бушува опустошителна война на Русия против Украйна. Всеки ден от тази война носи стотици човешки жертви, опустошения, неимоверно страдалчество. Всеки ден от тази война е опасност за световния мир, сигурност и икономическо развиване ", сподели пред дипломатите. " Дезинформацията, рисковете, свързани с потреблението на изкуствен интелект, климатичните аномалии и естествени бедствия, демографията – всички тези провокации слагат човечеството пред нови тествания и решението в нашите групови старания ", добави президентът.

По думите на президента на този декор България продължава да дава своя принос за гарантиране на мира и стабилността. " Очаквам, че България ще продължи да дава още по-голяма добавена стойност в процеса на разработване на общите позиции в Европейски Съюз, НАТО и Организация на обединените нации, които са главните вектори на българската външна политика ", уточни Радев. Според него още повече нашият принос е изключително значим в процесите на разговор за нужната промяна на Европейски Съюз към по-активна геополитическа роля и стратегическа самостоятелност. 

" Енергийната рецесия и войната в Украйна ни подтикнаха да преосмислим понятията добросъседство, съдействие и взаимност ", сподели Радев. 

" България постоянно е била и ще бъде най-силния покровител на европейската интеграция на страните от Западните Балкани ", съобщи още. " В днешния динамичен и все по-глобален свят няма страна, в която да нямаме българска общественост ", сподели президентът на посланиците и им благодари за поддръжката, която оказват на сънародниците ни. 

Сред гостите бяха заместник-председателят на Народното събрание Андрей Чорбанов, и някогашни служебни министри - Александър Пулев, Иван Кондов, Христо Алексиев. Президентът похвали и служебните кабинети за работата им за стартирането на кулоар номер 8. А на настоящето държавно управление заръча да работят за подписването на меморандумите за трети мост сред България и Румъния и за взаимно ръководство на северните гръцки пристанища.

Ръководителите на дипломатическите задачи на Съединени американски щати (Кенет Мертен) и на Русия (Елеонора Митрофанова) не участваха измежду гостите. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР