Светът нареди на престижно място българската баница. Тя е в

...
Светът нареди на престижно място българската баница. Тя е в
Коментари Харесай

Българската баница попадна в топ 10 най-вкусните храни в света

Светът подреди на влиятелно място българската баница. Тя е в топ 10 на най-вкусните храни на планетата. Традиционното ястие участва на българската софра от епохи по всевъзможен мотив. Има обаче едно обитаемо място във врачанско, в което тя постоянно е била и остава на респект.

Баницата в село Баница е на специфична респект, тъй като съгласно една от легендите тя е дала името на селото. " Турчин на име Рушид Бей горе от високото видял местността и споделил: " Тази околност е равна като баница. И по този начин се нарекло селото Баница ", споделя Людмил Игнатов. И добавя: " Другата легенда за село Баница е, че първо е имало баня. Изворът е бил първо открит. Имало е баня, някаква дребна баня, а от баня – баница и по този начин е пристигнало името ".

Баня към този момент няма, само че баницата е на всяка софра. Специална ли е тя в Баница? По този въпрос има спор. Правят я и в празник, само че и в делник, тъй като съгласно локалните тя сближава хората.

А майсторите на баницата в Баница я вършат с най-малко 6 яйца, цяла купичка кисело мляко и към половин кг сирене. Отделно маслото, брашното и захарта. Така става и скъпичка, само че за това ядене хората не се скъпят. Даже и мъжете запретват от време на време ръкави да завъртят вкусното ястие.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР