Светът на технологиите е в шок. В петък Сам Алтман

...
Светът на технологиите е в шок. В петък Сам Алтман
Коментари Харесай

Сам Алтман: Изключителното уволнение на AI суперзвезда

Светът на технологиите е в потрес.

В петък Сам Алтман - една от най-ярките звезди на процъфтяващата промишленост за изкуствен интелект, човек, който за мнозина се трансформира в представител на AI - беше безогледно изхвърлен от компанията, която съоснова, компания, която показа доста хора непосредствено към концепцията за първи път.

Да, изкуственият разсъдък е в живота ни от епохи – приготвя излъчванията ни в обществените медии, предлага филми в платформи за видео стрийминг, играе ръка при изчисляването на застрахователните ни награди.

Но до идването на AI чатбота ChatGPT, множеството хора в действителност в никакъв случай не са разговаряли с него преди – или са го карали да им дава отговор.

Изкуственият разсъдък е необикновено мощна технология. Звучи като неприятен кино сюжет, само че доста специалисти съществено настояват, че може или да избави света, или да го унищожи.

Залогът е огромен - и господин Алтман е един на относително малко хора с това бъдеще в ръцете му.

Уволнението му от OpenAI, компанията зад бота ChatGPT, беше толкоз ненадейно, колкото и трагично. Справедливо е да кажа, че телефонът ми се взриви, когато новината излезе, до момента в който софтуерната общественост и публицистите се бореха да схванат всичко това.

В изказване, неговият ръб от шефовете споделиха, че считат, че той не е бил „ непрекъснато прям в връзката “ с тях и вследствие на това са „ изгубили доверие “ в неговото управление.

Шефът на ChatGPT приканва Конгреса на Съединени американски щати да контролира ИИ. Какво е ИИ и по какъв начин работи?

Четейки сред редовете, това допуска, че има нещо, което той или е имал, или не е споделил тях - и по някакъв метод той е бил заловен. Формулировката е толкоз мощна, че съвсем звучи персонално.

Въртят се клюки, само че към този момент няма повече обстоятелства.

Не е незнайно в софтуерните компании за токсична работна просвета, която да докара до рухването на шефа – само че не е имало бърборене за това в тази ситуация с OpenAI.

През октомври беше избран да бъде оценен на $80 милиарда (£64 милиарда) - тъй че няма явен проблем с парите.

Има ли проблем със самата технология? Преди няколко дни господин Алтман написа за това, че ChatGPT се бори да посрещне „ повишение на търсенето “ и би трябвало да сложи на пауза регистрациите за своята абонаментна услуга от най-високо равнище. Достатъчно ли е това, с цел да се изправиш пред чувала?

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР