Светът на Карате-До се сбогува с една легенда – Садашиге

...
Светът на Карате-До се сбогува с една легенда – Садашиге
Коментари Харесай

Почина легендата на японското карате Садашиге Като Сенсей

Светът на Карате-До се сбогува с една легенда – Садашиге Като Сенсей, 9 дан, основен инструктор на Международна Японска Карате До Асоциация (IJKA)

На 22 юли 1943 година в Кочи, точно във война, се ражда звездата на космополитна персона, която остави дълбоки следи в живота на хиляди, промени стандартите на упражняване на карате, като в същото време преподава освен техниката, само че самопознанието, уважението, самоуважението, благодарността, любовта и философията на бойните изкуства.

Не e случайност, а орис, че той е придобил знанията си от най-големите майстори по карате на своето време като Сенсей Накаяма, Сенсей Каназава, Сенсей Касе, Сенсей Еноеда, и по-късно Сенсей Асай. И това познание Като Сенсей трансформира посредством мозъка, сетивата и интелекта си, надхвърляйки всички стандарти за упражняване на карате. В същото време той съумя да съобщи това на своите възпитаници по елементарен, понятен и явен метод, налагайки своите правила и открития, които непрекъснато развиваше.

Началото на пътя му в карате е също толкоз просто, колкото той се опита да го съобщи на учениците си - първият му преподавател е Окинавски млекар, чието име ще остане незнайно. По-късно в университета Такушоку си спомня обичания си преподавател, който му дава основите – Сенсей Кацунори Цуяма. Там той също е мощно повлиян от Сенсей Каназава и Сенсей Уруи. На изпита си за трети дан, Сенсей Накаяма му подарява своя личен колан, който до през днешния ден пази като огромна полезност.

След разделянето на JKA Сенсей Асай го моли да се причисли към фракцията му, защото има потребност от поддръжка. Като Сенсей приема това като ГИ - единодушие за поддръжка, даже с цената на личния си живот. Той научава доста от Сенсей Асай, само че постоянно развива своята визия както за същността на карате, по този начин и за живота като цяло.

От 2007 година до края на земния си живот той е основен инструктор на IJKA, който в никакъв случай не стопира да мисли за всеки от своите възпитаници, за всеки дребен подробност в карате и живота. Неговата голяма сила и почитание към света ще остане вечно в сърцето на всеки, който го е срещнал най-малко един път в живота си.

От 1996г. насам Като Сенсей организира над 60 семинара в България, възпламени жаждата за познания у хиляди младежи и построи редица сполучливи инструктори, които не престават делото му. Той дотолкоз обикна нашата татковина, че в последните години прекарваше огромна част от времето си обикаляйки България, опознавайки хубостта на природата, хората и обичаите ни.

Като Сенсей живя пълностоен живот и не искаше никой да жали за него, както се пее в обичаната му ария „ Ако умра ил почина “.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР