Светът може да счупи нов температурен рекорд през 2023 или

...
Светът може да счупи нов температурен рекорд през 2023 или
Коментари Харесай

Светът е на прага на нови температурни рекорди

Светът може да счупи нов температурен връх през 2023 или 2024 година, подхранван от изменението на климата и предстоящото завръщане на метеорологичния феномен „ Ел Ниньо “, споделят климатолозите.

Климатичните модели допускат, че след три години, в които властваше феномена „ Ла Ниня “ в Тихия океан, който нормално намалява леко световните температури, по-късно тази година светът ще преживее завръщане към „ Ел Ниньо “ – по-топлия аналог.

По време на „ Ел Ниньо “ ветровете, духащи на запад по екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, създавайки по-високи температури на повърхността на океана.

„ Ел Ниньо “ нормално се свързва с рекордни температури на световно равнище. Все още не е известно дали това ще се случи през 2023 или 2024 година, само че съгласно мен е по-вероятно, в сравнение с не “, сподели Карло Буонтемпо, шеф на Служба за изменение на климата „ Коперник “ на Европейски Съюз.

Климатичните модели допускат връщане към изискванията на „ Ел Ниньо “ в края на бореалното лято и опцията за развиване на мощен „ Ел Ниньо “ към края на годината, сподели Буонтемпо.

Най-горещата година в света до момента е била 2016 година, съвпадаща със мощния „ Ел Ниньо, макар че изменението на климата е подхранвало рискови температури даже в години без това събитие.

Последните осем години бяха най-горещите в историята на международното премерване, отразявайки по-дългосрочната наклонност на стопляне, провокирана от излъчванията на парникови газове.

Фридерике Ото, старши учител в Grantham Institute на Imperial College London, сподели, че температурите, подхранвани от „ Ел Ниньо “, могат да влошат въздействието на изменението на климата, което страните към този момент изпитват, в това число тежки горещи талази, суша и горски пожари.

Ако „ Ел Ниньо “ се развие, има огромен късмет 2023 година да бъде още по-гореща от 2016 година – като се има поради, че светът продължава да се затопля, до момента в който хората не престават да горят изкопаеми горива “, сподели Ото.

Учените от „ Коперник “ разгласиха отчет в четвъртък, в който се правят оценка климатичните крайности, които светът претърпя предходната година, петата най-топла в историята на света.

Европа претърпя най-горещото си лято в историята през 2022 година, до момента в който провокираните от изменението на климата рискови дъждове предизвикаха пагубни наводнения в Пакистан, а през февруари равнищата на морския лед в Антарктика доближиха рекордно ниско равнище.

Средната световна температура в света в този момент е с 1.2C по-висока, в сравнение с в прединдустриалните времена, сподели „ Коперник “.

Въпреки че множеството от огромните източници на парникови газове в света дадоха обещание в последна сметка да понижат чистите си излъчвания до нула, световните излъчвания на въглероден диоксид през предходната година продължиха да нарастват.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР