Светът може да получи по-малко кафе от Виетнам заради по-слаба

...
Светът може да получи по-малко кафе от Виетнам заради по-слаба
Коментари Харесай

По-слаби реколти кафе във Виетнам

Светът може да получи по-малко кафе от Виетнам поради по-слаба годишна продукция и нараснало локално търсене. Това притиска доставките. Виетнам е най-големият производител на сорта робуста, който се употребява в разтворими питиета и еспресо. 
Прочетете още
Очаква се страната да създаде 1,6 до 1,7 млн. тона зърна от сегашната годишна продукция по отношение на 1,78 млн. тона година по-рано, съобщи До Ха Нам, заместник-председател на Виетнамската асоциация за кафе и какао. Запасите от предходната годишна продукция са съвсем изчерпани, добави той.

Перспективите пред предлагането е следващата нежелана вест за потребителите, които към този момент са изправени пред по-високи разноски за ежедневното си кафе. Тази година фючърсите върху сорта робуста в Лондон се повишиха до най-високото равнище от началото на 2008 година поради дефицит в доставките. Те скочиха с над 10% единствено предишния месец, което е най-големият им растеж от януари.

Световното ползване на зърна робуста е повишено с 10% през сезон 2022-23 година, защото по-по-ниското произвеждане на зърна арабика от висок клас, съчетано с по-високите цени, способства за смяната в потреблението. Най-добрите производители на робуста обаче изпитват компликации да отговорят на възходящото търсене.

Земеделските площи във Виетнам понижават, изключително в огромните провинции Даклак и Дакнонг, а добивите също спадат в някои региони, показва Нам, който е и ръководител на водещия експортьор Intimex Group.

Общата повърхност, на която се отглежда кафе в страната, евентуално е към 600 хиляди хектара, сподели Нам, спрямо последната оценка на министерството на земеделието от 700 хиляди хектара, защото фермерите изсичат кафеени дървета за по-доходоносни култури като дуриан и авокадо.

Износът на Виетнам може да спадне с 15% през сезон 2023-24 година по отношение на 1,66 млн. тона година по-рано, сподели Нгуен Нам Хай, ръководител на асоциацията, на същата конференция. Той добави, че прибирането на реколтата е завършило на 50% до края на ноември. Местните цени са се повишили с повече от 40% по отношение на година по-рано.

Местното ползване на зърна може да скочи до 350-400 хиляди тона годишно от сегашните 260 хиляди тона, откакто заводите за разтворимо кафе доближат цялостния си потенциал, сподели Нам, без да дава времева рамка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР