Светът е затаил дъх какво ще се случи с най-голямата

...
Светът е затаил дъх какво ще се случи с най-голямата
Коментари Харесай

Ще докара ли световна криза фалитът на Evergrande

Светът е затаил мирис какво ще се случи с най-голямата китайска строителна компания – Evergrande. Тя има 1300 строителни обекта в 280 града Китай и дължи по предварителни планове 305 милиарда $. Засега китайското държавно управление не е оповестило дали ще я избавя.

А финансистите се питат дали един фалит на Evergrande няма да окаже същия резултат за китайската стопанска система, какъвто имаше сриването на „ Леман Брадърс” за американската през 2008 година. И какви ударни талази в целия свят това ще провокира.

Пазарът за недвижими парцели в Китай е 30% от Брутният вътрешен продукт на страната. Тази седмица Evergrande трябваше да заплати 85 милиона $ лихви по едно от многото си отговорности. Не го направи.

Друго заплащане по лихви за емисия облигации е другата седмица.

Всички се чудят в случай че държавното управление в Пекин реши да поддържа Evergrande, какво въпреки всичко ще последва от това – преструктуриране на дълга и компанията или обвяване на дефолт.



Evergrande е част от Global 500 – това значи, че е една от най-големите компании в света. Листвана е на Хонконгската фондова борса и има над 200 хиляди чиновници.

Индиректно бизнесът й поддържа 3,8 милиона работни места.

Стоманодобивната промишленост на Австралия към този момент се готви за разтърсвания тъй като е главен снабдител на китайския колос. Конгломератът е учреден от китайския милиардер Си Жайон.

Извън градежа на недвижими парцели компанията влага в електрически коли и тематични паркове.

През 2010 си купи и футболен тим. Отборът Гуанджоу Евъргранде строи най-големия футболен стадион в света за 1,7 милиарда $.

Той е с формата на цветето лотос и ще има места за над 100 000 фенове. Трябваше да бъде открит следващата година.

Как Evergrande стигна дотук?

Последните години задълженията на конгломерата започнаха да се издуват като балон. Западни икономисти обясниха, че тъкмо по този начин работят всеки китайски предприемач – взима заеми с цел да продължава да се разраства, без да мисли за последствията.

Сега дългът е над 300 милиарда, а компанията предизвести кредиторите си, че в случай че не събере бързо пари, може да разгласи фалит.

По-рано този месец Evergrande разгласи, че има проблеми с намирането на купувачи за някои от активите си.

„ Историята на Evergrande демонстрира структурните провокации пред свързаната с задължения Китайска икономика”, споделя Мати Бекинк от Economist Intelligence Unit.

Друг специалист Марк Уйлямс от Capital Economics счита, че колапсът на Evergrande ще е тест за китайската финансова система.

„ Evergrande и другите играчи на пазара на недвижими парцели в Китай би трябвало да осъзнаят нещо значимо – в Китай този пазар в този момент навлиза в интервал на постоянен упадък”, счита Уйлямс.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР