Светът е в повратна точка. Войната на Русия срещу Украйна

...
Светът е в повратна точка. Войната на Русия срещу Украйна
Коментари Харесай

Шолц: Войната на Русия срещу Украйна сложи край на една епоха

Светът е в повратна точка. Войната на Русия против Украйна постави завършек на една ера. Нови сили се появяват или възраждат, в това число мощният в икономическо отношение и нападателен в политически проект Китай. В този нов многополюсен свят разнообразни страни и модели на ръководство си съперничат за власт и въздействие, написа немският канцлер Олаф Шолц в публикация в списание " Форин афеърс ".

Той отбелязва, че Германия прави всичко допустимо, с цел да пази и поддържа един интернационален ред, учреден на правилата, залегнали в Устава на Организация на обединените нации. По думите му страната е решена да бъде поръчител за европейската сигурност, строител на мостове в Европейския съюз и бранител на многостранните решения на световните проблеми, защото съгласно него това е единственият метод тя " сполучливо да направлява през геополитическите рифове на нашето време ".

Епохалната смяна не включва единствено войната в Украйна и европейската сигурност, отбелязва той и показва, че централният въпрос е по какъв начин европейците и Европейски Съюз да останат самостоятелни играчи в един все по-многополюсен свят. Според него Германия и Европа могат да оказват помощ за отбрана на учредения на правила интернационален ред, без да се поддават на възгледа, че светът е жертван още веднъж да се раздели на съперничещи си блокове, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Историята на моята страна й разпорежда особена отговорност да се бори против силите на фашизма, авторитаризма и империализма. В същото време заради нашия опит, поради това, че сме били разграничени на две във времената на идеологическо и геополитическо съревнование, ние изключително добре разбираме рисковете от нова студена война ", декларира Шолц в публикацията.

През 2014 година Русия окупира и анексира Крим и изпрати войски в елементи на Донбас, Източна Украйна, в директно нарушаване на интернационалното право и съветските договорни задължения, написа той. През осемте години, последвали противозаконната анексия на Крим и експлоадирането на спора в Източна Украйна, Германия и нейните европейски и интернационалните сътрудници от Г-7 концентрираха напъните си върху гарантиране на суверенитета и политическата самостоятелност на Украйна, попречване на по-нататъшно изостряне на обстановката, възобновяване и опазване на мира в Европа. Германия дружно с Франция се ангажира в така наречен Нормандски формат, довел до Минските договорености и Минския развой, според които Русия и Украйна бяха призовани да се ангажират с преустановяване на огъня и редица други стъпки. Въпреки пречките и неналичието на доверие сред Москва и Киев, Германия и Франция поддържаха процеса. Но поради ревизионизма на Русия дипломацията не съумя, отбелязва канцлерът.

" После жестокото нахлуване на Русия против Украйна през февруари 2022 година докара до изцяло нова действителност: империализмът се завърна в Европа ", написа Шолц. " Но въздействието от войната на Русия се разгръща отвън Украйна. Когато Путин даде заповедта за офанзива, той унищожи европейската и интернационалната архитектура на мира, изграждана с десетилетия. Под управлението на Путин Русия подцени даже най-основните правила на интернационалното право, съдържащи се в Устава на Организация на обединените нации: отхвърлянето на използването на мощ като средство в интернационалната политика и обещанието за ценене на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на всички страни. Действайки като имперска мощ, в този момент Русия се пробва да преначертае границите със мощ и още веднъж да раздели света на блокове и сфери на въздействие ", показва той.

По думите му светът не би трябвало да разрешава на съветския президент Владимир Путин да реализира задачата си и " реваншисткият империализъм на Русия би трябвало да бъде спрян ". " Решаващата роля на Германия в този миг е да се прояви като един от главните снабдители на сигурност в Европа, като влагаме в нашата войска, подсилим европейската отбранителна индустрия, увеличим военното си наличие на източния фланг на НАТО, образоваме и екипираме въоръжените сили на Украйна ", написа Шолц.

Според него новата роля на Германия ще изисква нова стратегическа просвета и тактиката за национална сигурност, която неговото държавно управление ще одобри след няколко месеца, ще отразява това. Той отбелязва, че през последните три десетилетия решенията за сигурността на Германия и екипирането на нейната войска са се вземали в конюнктура на мир в Европа, а в този момент водещият въпрос ще бъде на кои закани тя и съдружниците й да противодействат на континента, като най-непосредствената от тях идва от Русия.

По думите му трансатлантическото партньорство е от основно значение за справяне с тези провокации. " Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и неговото държавно управление заслужават хвалба за построяването и вложението в мощни партньорства и съюзи по света. Но едно уравновесено и стабилно трансатлантическо партньорство също по този начин изисква Германия и Европа да играят дейни функции ", показва канцлерът, като акцентира, че Германия ще отдели два % от брутния си вътрешен артикул за защита.

Според него дейностите на НАТО не би трябвало да водят до директна борба с Русия, само че е належащо алиансът да не разреши по-нататъшна съветска експанзия.

" Нашето обръщение към Москва е доста ясно: ние сме решени да пазиме всеки сантиметър от територията на НАТО от всякаква допустима експанзия. Ще съблюдаваме сериозното заричане на НАТО, че нахлуване против някой от съдружниците ще бъде обсъждано като нахлуване против целия съюз. Ние също по този начин ясно демонстрираме на Русия, че реториката й в последно време по отношение на нуклеарните оръжия е безразсъдна и безотговорна ", декларира Шолц.

По думите му една от многото неправилни сметки, които си е направил Путин, е упованието, че нахлуването на Русия в Украйна ще докара до разтягане на връзките сред неговите съперници. " Всъщност се случи противоположното: Европейски Съюз и трансатлантическият съюз са по-силни от когато и да било. Това е най-очевидно в невижданите стопански наказания, на които е подложена Русия... Путин би трябвало да разбере, че нито една глоба няма да бъде анулирана, в случай че Русия се пробва да диктува изискванията на възможна мирна договорка ", споделя той.

Канцлерът отбелязва, че войната също по този начин е послужила като катализатор за промени в икономическата и енергийната политика, които съгласно него ще навредят на Русия в дълготраен проект и ще дадат подтик на прехода към чиста сила, който към този момент е почнал.

" Путин искаше да раздели Европа на зони на въздействие и да раздели света на блокове сред велики сили и васални страни. Вместо това неговата война единствено послужи за напредъка на Европейски Съюз ", декларира Шолц, като напомня, че на Европейският съвет през юни Европейски Съюз е дал на Украйна и Молдова статут на " страни претенденти " и е удостоверил, че бъдещето на Грузия е в Европа, а също по този начин е било реализирано единодушие, че приемането на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз би трябвало да стане действителност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР