Светът е в окото на ураган от пета категория, каза

...
Светът е в окото на ураган от пета категория, каза
Коментари Харесай

Антонио Гутериш в Давос: Светът е в окото на ураган от пета категория

Светът е в окото на вихър от пета категория, сподели през днешния ден генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в речта си на Световния стопански конгрес в Давос, съобщи ДПА.

 

Гутериш даде мрачна оценка на " плачевното положение на нашия свят " пред политическите и бизнес водачите, събрали се в швейцарския курорт. Светът ни е малтретиран от съществени проблеми в голям брой аспекти, акцентира той и съпостави множеството " взаимносвързани рецесии " с " коли във верижна злополука ".
 
Сред заканите, които изброи Гутериш, бяха заплахата от световна криза, войната в Украйна, задълбочаващото се неравноправие, бързото разрастване на рецесията с разноските за живот и високите равнища на задлъжнялост, засягащи уязвимите страни.

 

" КОВИД-19 към момента оказва напън върху стопанските системи, а светът се проваля в подготовката си за бъдещи пандемии, което буди съмнение ", сподели още Гутериш.

 

Генералният секретар на Организация на обединените нации обаче резервира най-пламенните си думи за климатичната рецесия. " Губим борбата " и всяка нова седмица носи със себе си " нов климатичен смут ", сподели той.

 

Обещанието да се ограничи световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища към този момент съвсем не може да бъде изпълнено, посочи Гутериш и добави, че междинната температура на планетата се е повишила с към 2,8 градуса.

 

Гутериш бе изключително сериозен към бранша на изкопаемите горива. " Големият нефт популяризира огромната неистина ", сподели той и добави, че промишлеността е осведомена с нездравословното въздействие на своите артикули върху планетата още от 70-те години на предишния век.

 

Световният стопански конгрес в Давос твърди, че способства за идеята на климата. В неговите рамки има голям брой събития, отдадени на въпроса, а самата годишна среща претендира, че е климатично неутрална.
 
Критиците обаче постоянно акцентират иронията, че доста от високопоставените участници в конференцията идват в Давос, с цел да обсъдят климатичните въпроси, като пътуват с частните си самолети, отделящи въглеродни излъчвания, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

 

Гутериш повтори думите " отчаяние и яд " пет пъти поред, до момента в който говореше за разделянето сред небогати и богати. Международната финансова система би трябвало да стане обективна, акцентира той и прикани страните от Г-20 да положат повече старания, с цел да оказват помощ на развиващия се свят, в това число на страните, които са най-уязвими от климатичните промени.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР