Светът е в очакване на нестандартното първенство на планетата, което

...
Светът е в очакване на нестандартното първенство на планетата, което
Коментари Харесай

Катар ще се опита да впечатли света, но фаворит в група А е Нидерландия

Светът е в очакване на ексцентричното състезание на планетата, което ще се организира в Катар, само че през зимата - нещо извънредно, както за футболистите, по този начин и за почитателите. След като ви представихме стадионите, на които ще се играят мачовете от Мондиала, Lupa.bg ще ви запознае и с тимовете в групите на конкуренцията на планетата, както и с програмата им преди етапа на елиминациите.

Ще стартираме с група " А " - пъстра палитра от разнообразни континенти.

Домакинът Катар по право попадна като лидер в група А на Мондиал 2022, само че на тима на Феликс Санчес няма да му е по никакъв начин елементарно да приключи на едно от първите две места в потока, осигуряващи квота за 1/8-финалите. Това е по този начин, тъй като ще би трябвало да се изправи против класните сформира на Нидерландия, Сенегал и Еквадор.

" Лалетата ", водени от " стоманения " бранител Върджил ван Дайк, наподобяват като най-силният отбор в групата. Шампионът на Африка Сенегал обаче също има огромни упоритости, до момента в който еквадорците не трябва да бъдат подценявани, откакто минаха сполучливо през тежката квалификационна акция в зона КОМНЕБОЛ.

Програма на срещите в група А

20 ноември в 18:00 часа - Катар - Еквадор - " Ал-Байт ", Ал-Кор

21 ноември в 18:00 часа - Сенегал - Нидерландия - " Ал-Тумана ", Доха

25 ноември в 15:00 часа - Катар - Сенегал - " Ал-Тумана ", Доха

25 ноември в 18:00 часа - Нидерландия - Еквадор - " Халифа ", Ал-Раян

29 ноември в 17:00 часа - Еквадор - Сенегал - " Халифа ", Ал-Раян

29 ноември в 17:00 часа - Нидерландия - Катар - " Ал-Байт ", Ал-Кор

Крайното класиране в групата се дефинира по следния аршин: извоювани точки, голова разлика и брой маркирани голове.

ОТБОРИТЕ



Катар се готви за блестящо шоу на родна земя

Катар възнамерява да впечатли света освен с организацията на най-големия футболен конгрес, само че и с представянето си на терена. Малката страна, която е с население от единствено 3 милиона души, влага големи средства за развиването на националния си тим, откогато получи семейството на Мондиал 2022 през декември 2010 година.

Катарците направиха голям скок в международната класация, придвижвайки се от 112-то място до топ 50. Тимът записа някои впечатляващи резултати, а " черешката на тортата " бе триумфът в Купата на Азия през 2019 година.

Санчес, който е някогашен треньор в школата на Барселона, построи тим, който залага на атакуващ и атрактивен жанр на игра. Възпитаниците му може и да не завоюват доста точки в групата, само че сигурно ще радват окото с играта си.

Едно от преимуществата да си хазаин на Световно състезание е, че класирането ти е обезпечено без потребност от квалификации. Недостатъкът обаче е неналичието на мачове от същински спортен темперамент в интервала на подготовка за шампионата и следва да разберем до каква степен това ще окаже въздействие върху резултатите на Катар.

Поради неналичието на квалификационни конфликти през последните години отборът взе участие във допустимо най-вече интернационалните надпревари, с цел да обиграе задоволително боеспособен състав, с който да отговори на упованията. Катар взе участие на Копа Америка, " Златната купа " на КОНКАКАФ и даже се появи в квалификациите в Зона Европа и тези в зона Азия.

През 2019 година Катар победи с Купата на Азия, което демонстрира, че тимът разполага с гений да реализира нещо на дебютния си Мондиал. Усилията на някои от звездите на отбора да се наложат в Европа обаче не се увенчаха с триумф и в този момент състезателите на тима са напълно основани във вътрешния шампионат, което най-малко улеснява провеждането на подготвителни лагери и другарски срещи.

Селекционерът Феликс Санчес

Роденият в Испания експерт стартира кариерата си като треньор в младежката академия на Барселона. Той е отпред на Катар от 2017 година, само че не съумя да класира тима на предходния Мондиал 2018 в Русия.

През 2019 година Санчес въодушеви Катар за първи в историята на страната успех в шампионата за Купата на Азия. Участията в Копа Америка и " Златната купа " на КОНКАКАФ не приключиха по стремежи метод за катарците, само че получената опция да се изправят против мощни тимове сигурно даде подтик на развиването им.

Малко тимове на идните финали могат да се мерят с опитния състав, с който разполагат домакините. Абделкарим Хасан, Карим Будиаф и Хасан Ал-Хайдос имат по над 100 мача с националния екип, а скоро в тази рубрика ще влязат и съотборниците им Буалем Хухи и Абдулазис Хатем.

Голямата звезда на тима

Сред групировка от незнайни имена, които играят най-вече в локалните Ал-Садд и Ал-Духаил, Акрам Афиф се откроява като най-големият гений.

Крило, което може да играе и на върха на офанзивата, Афиф се причислява към белгийския Юпен през 2015 година, а година по-късно укрепва Виляреал и се трансформира в първият катарец в историята, играл в Ла Лига. В испанския хайлайф обаче той не съумява да се утвърди и се завръща на родна земя.

25-годишното острие може да се похвали със 75 гола и 62 асистенции за клубния си тим и се обрисува като най-голямата заплаха в отбора на Катар, който ще хвърли всички сили, с цел да свети на родна земя през ноември и декември.

Алмоес Али е другата голова опасност

Али излезе на сцената с рекордни 10 точни попадения в Купата на Азия през 2019 година След това завоюва реализаторския приз на " Златната купа ", а също порази задачата на Копа Америка. Считан за един от най-опасните нападатели в Азия, Али би трябвало да остави своята диря в името на признатата си татковина, с цел да усили възможностите си за възможна бъдеща кариера по европейските терени.



Нидерландия още веднъж е измежду любимците за трофея

" Лалетата " на Луис ван Гаал се надяват да разцъфнат измежду зима в Катар. След като пропусна Световната купа през 2018 година, Нидерландия е подготвена да се показа повече от почтено в Катар.

През август 2021 година Луис ван Гаал стартира своя трети и финален към този момент престой като селекционер на Нидерландия. След като преди този момент не съумяха да се класират за Световното състезание през 2002-а, той ги изведе до трето място през 2014-а в Бразилия.

Ван Гаал наследи Франк де Бур, който се отдръпна, откакто Нидерландия загуби с 0:2 от Чехия и напусна Евро 2020 във етапа на елиминациите.

Той е един от най-големите тактици в европейския футбол и беше окуражителен за една от промените, които е правил - рокадата с вратарите в края на продълженията на четвъртфинала против Коста Рика. Смяната Тим Крул избави две дузпи, а " оранжевите " завоюваха след 11-метровите удари.

След завръщането на Ван Гаал серията на " лалетата " без проваляне е 13 мача (9 победи) във всички съревнования. В група със Сенегал, Еквадор и Катар Нидерландия не би трябвало да има проблеми с продължаването напред.

Това ще бъде последното му показване, като възнамерява да напусне след Световното състезание, а повода е здравословни аргументи. Роналд Куман се завръща отпред на нидерландците по-късно.

Състав от международна класа, само че купата все се изплъзва

До този миг Нидерландия има три втори места на Световно състезание, като остава в подножието на футболния Еверест на конкуренциите през 1974-а, 1978-а и 2010-а.

" Оранжевите " приключиха отпред на сложна квалификационна група, в която бяха Турция и Норвегия на Ерлинг Холанд.

Гръбнакът на тима е сериозен - Върджил ван Дайк, Матайс де Лихт и Стефан де Врий са разновидностите в центра на отбраната, Френки де Йонг е основният разпределител в чистия смисъл на думата, а Мемфис Депай (с 21 гола в последните си 21 мача) е мощно подценяван съгласно някои, само че към момента е класа.

Нидерландците получиха и мечтания чоп в групата на Катар. След като се оправиха елементарно с групата на Евро 2020, " оранжевите " незабавно бяха подложени на напрежение от страна на Чехия, която ги победи с 2:0 на осминафинал, като представителите на Ниската земя не насочиха нито един удар в задачата.

Тези недостатъци още веднъж бяха разкрити в квалификациите, най-много през ноември предходната година, когато " лалетата " изпуснаха преднина от 2:0 против Черна гора и в последна сметка трябваше да се задоволят с равенството и да треперят до последния кръг.

24-годишното крило на Аякс Стивън Бергвийн се трансформира в най-надеждната алтернатива за офанзива на националния тим отвън Мемфис Депай и откакто изглеждаше загубен през трите си години в Тотнъм, той се завърна в родината и получи подтик в локалната Ередивизи.

Върджил ван Дайк. Много се изписа за формата на досегашния решителен бранител на Ливърпул и има опасения, че той ще отиде на Световното състезание " на изпарения ".

Ван Гаал разполага с някои висококачествени играчи в състава си, само че към момента не е ясно дали нидерландците са способни да завоюват всичко. Може би няма да са толкоз мощни, колкото някои от главните любимци, само че най-малко ще опитат.

Представянето на Върджил ван Дайк е от решаващо значение за Юрген Клоп, а изявите му са толкоз положителни, че може да си помислите, че той даже не е претърпял травма на коляното, която постави завършек на сезона през октомври 2020.а.

Ядрото на тима е доста мощно - Ван Дайк, Матайс де Лихт, Френки де Йонг, Мартен де Роон и Мемфис Депай. Жалко е, че един от по-важните им играчи, Жоржиньо Вайналдум, би трябвало да пропусне Световното състезание в Катар, откакто получи строшаване на крайници по време на подготовка с новия си клуб Рома.

Младостта постоянно е била фактор

Те са изцяло обезпечени и с млади играчи, измежду които са Стивън Бергвийн (Аякс), Тайръл Маласия (Ман Юнайтед), Арно Данжума от Виляреал, Райън Грейвънберх от Байерн Мюнхен и Дониъл Мален (Дортмунд). Има опитни играчи, които се показват на най-високо равнище в Европа: Дензъл Дъмфрис и Стефан де Врий (Интер), Нейтън Аке от Ман Сити или Дейли Блинд (Аякс).

Машина за отбелязване на голове

Нидерландия имаше една от най-сложните квалификационни групи, в двойка с Норвегия на Ерлинг Холанд и положителният тим на Турция (макар и безнадежден на Евро 2020). " Оранжевите " взеха седем от десетте си мача, като изгубиха единствено един път (от Турция в първия мач), и приключиха на върха в таблицата с две точки преднина.

Под управлението на Луис ван Гаал те бяха доста нападателни и жадни за голове във всеки мач (38 в 13 срещи). Имаше страхотни победи против Белгия в Лигата на нациите, Дания, Турция и Норвегия.

Сенегал ще брани достойнството на Африка в Катар

Сенегал го направи по сложния метод, само че въпреки всичко се класира за Катар, оцелявайки в " рулетката " на дузпите. Тимът ще има късмет да продължи възхода си на огромната сцена, откакто победи в последното издание на Купата на африканските народи.

" Лъвовете на Теранга " станаха първенци на континента след победа против Египет във финала. Двата отбора бяха противници и в решаващия плейоф от международните квалификации, а успеха още веднъж бе за Садио Мане и компания след драма с 11-метрови наказателни удари.

Мане ще бъде главната фигура в офанзива в Катар, само че в състава на Алиу Сисе има и други играчи от най-висока класа. Един от тях е стражът на Челси Едуард Менди.

Сенегал победи за първи път в Купата на африканските народи през февруари и ще бъде претрупан с най-големи упования от всички останали тимове от " черния " континент на финалите в Катар. " Лъвовете на Таранга " огорчиха на два пъти Египет на Мохамед Салах през тази година - веднъж в огромния край за Купата на Африка и повторно в пресявките за Мондиал 2022.

Четата на Алиу Сисе ще бъде изправена пред доста съществени проби на идното Световно, включително още на старта на шампионата против класния състав на Нидерландия (5.00 за победа на африканците). Те обаче ще хвърлят всички сили, с цел да стигнат допустимо най-далеч в Катар и даже да задминат достижението на популярните си прародители, създали възторг на СП 2002.



Селекционерът Сисе

Бившият ас на Бирмингам и Портсмут е отпред на националния отбор от 2015 година и от този момент насам премине през куп трудности в опит да върне остарялата популярност " лъвовете ". Летвата, несъмнено, стои доста високо след достигането до 1/4-финалите през 2002-а.

Сенегалците даже не прескочиха груповата фаза в Русия преди четири години, а на идната година останаха на крачка от трофея в Купата на Африка. Те обаче съумяха да покорят континеталния връх, което сигурно им е вдъхнало убеденост преди най-големият футболен конгрес на планетата.

Звездата Мане

Бившият ас на Ливърпул и сегашен на Байерн Мюнхен сподели голямата си класа и в двата решаващи дуела на Сенегал през тази година. В двата случая той разплака доскоршния си съотборник на " Анфийлд роуд " Салах.

Мане заби последния " гвоздей " в " саркофага " на египтяните при драмата със дузпите във финала на Купата на Африка, а по-късно ги наказа и в баражите за Мондиал 2022, още веднъж от 11-метров углавен удар. Той несъмнено ще бъде огромният водач на тима в Катар.

Квалификациите в зона " Африка " са, меко казано, жестоки, само че Сенегал въпреки всичко съумя да се оправи. Победителите в десетте предварителни групи се класират за плейофите, където влизат в пряк конфликт с различен тим за виза за Световното.

Момчетата на Сисе заличиха пасива от 0:1 от първия мач против Египет, след което всичко трябваше да се реши с
рулетката на дузпите. Решаващият изстрел в тях, нанесен от Мане, докара до неизмерима наслада на стадиона в Дакар, както и до куп вълнения и доста работа за органите на реда.

Сенегал наподобява като любимец да стигне най-далеч от петте африкански тима на финалите в Катар. Сисе разполага с голяма дълбочина в състава си, само че на огромен шампионат въздействие оказват редица фактори, включително напрежението и съществуването на състезателен късмет.

Мане се откроява блестящо измежду останалите си сътрудници, само че в отбора има и други футболисти, които имат качествата да създадат разликата. Един от тях е нападателят на Уотфорд Исмаила Сар, който показва на какво е кадърен незабавно след завръщането си в тима от травма през януари.

Не бива да пропущаме и неподражаемият Калиду Кулибали, който ще дирижира защитата, а в това начинание той има опит на най-високо равнище в клубния футбол и освен. Под рамката пък ще свети друга звезда - стражът на Челси Едуар Менди.

Една от въпростителните по отношение на представянето на Сенегал в Катар е обвързвана с неналичието на мачове против противници отвън Африка в последните години. Това несъмнено няма да е от изгода на тима, имайки поради против кого излиза още в първия си мач на Световното.

Еквадор на Алфаро ще се опита да изненада всички

Еквадор остави диря на последния си огромен шампионат, Копа Америка 2021, където доближи до 1/4-финалите, а там беше спрян от бъдещия първенец Аржентина. Момчетата на Густаво Алфаро ще би трябвало да покажат най-хубавото от себе си, в случай че желаят да прескочат груповата фаза и в Катар.

Опитният нападател Енер Валенсия, който е топ изпълнител на националния отбор за всички времена, ще бъде водача на тим по време на финалите. Защитникът на Брайтън Первис Еступинан е различен доста надарен състезател от редиците на Алфаро.

Еквадор не разполага с доста звезди, само че ще разчита на обединен колектив и висок дух, с цел да реализира максимума на идното Световно състезание.



" Трикольорите " са излизали сполучливо от групите на Световно състезание единствено един път

След отличен старт по пътя към Мондиал 2018 Еквадор изпадна в рецесия, покрит от вътрешни проблеми.

Връщането на Ернан Дарио Гомес отпред на отбора не даде резултат, а светкавичното предопределение на Жорди Кройф се трансформира в неуспех, когато нидерландецът подаде оставка още преди да е управлявал " трикольорите " в формален мач.

Така, с малко оставащо време преди квалификациите за Катар отпред застана аржентинският експерт Густаво Алфаро с още по-ниски общи упования.

Вместо това нещата надали можеха да се развият по-добре.

Алфаро се оказа изцяло подобаващ за задачата и беше задоволително самоуверен с цел да се довери на последните артикули на еквадорските юношески академии.

Той сътвори бърз и физически мощен тим с проблясъци на същински гений. Еквадор стигна до Катар с един кръг задатък, а шефът на Бразилия Тите вижда в " трикольорите " една от евентуалните изненади на Световното състезание.

Силни страни

Еквадор се класира за шампионата със страховит домашен актив, който включва единствено едно проваляне, пет победи и равенства против Бразилия и Аржентина.

" Ла Три " също по този начин направи тъждество с Бразилия за Копа Америка. Аржентинският ментор на Еквадор подрежда тима си в обратна посока, а офанзивата се води от извънредно опитното дуо Енер Валенсия и Анхел Мена.

Силното наличие на ветераните е уравновесено от новопоявилото се потомство играчи подвизаващи се в Европа. Сред тях са Гонсало Плата от Валядолид, Мойсес Кайседо от Брайтън и Пиеро Хинкапие от Байер Леверкузен.

Еквадор ще чака три точки от мача си на откриването против Катар, по-късно идва мач с Нидерландия и най-после има конфликт със Сенегал, който ползва сходен жанр на игра.

Слаби страни

Резултатите на тима в квалификациите надалеч от вкъщи не са толкоз впечатляващи - две победи, пет равенства и две загуби.

Това поражда основателни въпроси по отношение на способността на Еквадор да сътвори проблеми на Холандия и Сенегал в офанзива.

Стартовият нападател Майкъл Естрада към този момент е в Круз Азул след нечуван престой отпред на офанзивата на Ди Си Юнайтед.

Еквадор също по този начин разполага със състав, който като че ли би изглеждал подготвен за по-големи достижения едвам на Световното състезание през 2026 година

Еквадор се стреми към бързи пробиви по фланговете - съперниците сигурно би трябвало да се пробват да блокират набезите на Первиш Еступинан от левия бек, които дават опция на Енер Валенсия да пробие и да комбинира с Мойсес Кайседо.

Алфаро стартира да употребява Кайседо още като младеж и бе заплатен за това свое самоуверено решение. Младият полузащитник умее да превъзхожда съперниците си в средата на терена, печели владението на топката и да провежда играта много ловко

Докато неотдавнашното въвеждане на Феликс Торес спомогна за подсилване на отбраната. Всичко това дава на Еквадор един съответен и приключен тип от тактическа позиция.

Алфаро има сериозна алтернатива за избор сред двама доста разнообразни левичари на десния фланг.

Ветеранът Анхел Мена има финес, до момента в който младият Гонсало Плата е мощен спринтьор с топка в крайници.

Но е повече от ясно, че би трябвало да се избере или единият, или другият. Мена е любимец да стартира, а Плата би могъл да влезе като запаса и да " довърши " изтощените противникови бранители.

В квалификациите бяха употребявани четирима вратари, като нито един от тях не беше изцяло безапелационен в своите изяви.

Ветеранът от Световното състезание през 2014 година Александър Домингес изглеждаше отритнат в един миг.

Но в този момент като че ли той още веднъж е първи избор пред натурализирания аржентинец Ернан Галиндес, надарения, само че променлив юноша Мойсес Рамирес и незадоволително потребления Педро Ортис.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР