Светът е станал малко по-сигурен за първи път от пет

...
Светът е станал малко по-сигурен за първи път от пет
Коментари Харесай

Светът е станал по-сигурен – за първи път от 5 години

Светът е станал малко по-сигурен за първи път от пет години насам, само че си остава " доста по-малко кротичък, в сравнение с беше преди десетилетие ". Това се установи изследване на основания в Австралия Институт за стопанска система и мир, предадоха ДПА и Ройтерс.

Всяка година институтът показва световен показател на мира. В него са подредени страните, като най-отгоре са тези, които са считани за най-мирни. Подредбата е въз основа на 23 фактора, като вътрешни и външни спорове, военни разноски, тероризъм, убийства, друга престъпност и други Начело на показателя е Исландия за 11-а поредна година. В дъното, т.е. минимум мирната страна в света, е Афганистан.

Европейските страни съставляват 17 от 25-те най-мирни страни в света, показва още проучването, представено от Българска телеграфна агенция.

Украйна регистрира възстановяване на обстановката спрямо 2018 година, а в Никарагуа е регистрирано внезапно утежняване.

Над 400 милиона души живеят в региони, в които равнището на кротичък живот е ниско, а рисковете, свързани с климатичните промени, са високи, се споделя в проучването. Страните южно от Сахара са изложени на максимален риск от екологични фактори, обострящи споровете, се добавя в изследването.

Около 103 милиона души в осемте минимум мирни страни в света живеят и в региони, в които рисковете, свързани с климата са най-високи, се споделя още в изследването.

Климатичните промени ще съставляват опасност за страните по света в идното десетилетие, се добавя в документа.

Стив Килелея, създателят на института, установи, че показателят демонстрира и позитивни и негативни трендове, свързани с мира. Той напомня, че до момента в който спорове, доминирали през миналото десетилетие, като тези в Ирак и Сирия, стартират да утихват, нови спорове са избухнали в Йемен, Никарагуа и Турция.

В уеб страницата на института показателят е показан детайлно. Класирани са общо 163 страни. След първенеца Исландия, челната десятка се оформя от Нова Зеландия, Португалия, Австрия, Дания, Канада, Сингапур, Словения, Япония и Чехия.

България е на 26-о място в цялостния показател. Но в показателя единствено на европейските страни тя се подрежда на 18-о място от 36 страни.

В дъното на показателя Афганистан е на 163-о място, а позициите от 158-о до 162 се заемат надлежно от Сомалия, Ирак, Йемен, Южен Судан и Сирия. Русия е на 154-о място, Турция на 152-о място, Украйна на 150-о място. Китай е на 110-о място, а трите сили от Европейски Съюз - Англия, Франция и Германия са надлежно на 45-о, 60-о и 22-о място.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР