Светът е пълен с чудеса... Понякога природата ни изненадва със

...
Светът е пълен с чудеса... Понякога природата ни изненадва със
Коментари Харесай

Най-големият католически храм е в една от най-бедните държави на Африка

Светът е цялостен с чудеса... Понякога природата ни изненадва със своето майсторство, а различен път човешкият гении сътворява сякаш невъзможни на пръв взор неща. Има и градежи, които изненадват със своята непоследователност или амбициозност.   

Такова едно създание е Базиликата Божията майка на мира в Ямусукро (на френски: Basilique de Notre Dame de la Paix de Yamoussoukro). Римокатолическата черква е издигната в Ямусукро - столицата на Кот д’Ивоар, и е най-голямата в света.

Построена е сред 1985 и 1989  г. за 300 млн. $. За строителството е употребен мрамор, импортиран от Италия, а витражните стъкла са импортирани от Франция. Проектът на купола е заимстван от базиликата „ Свети Петър “ във Ватикана - той е с малко по-малък размер от купола на храма в Рим, само че е с по-голям кръст. В базиликата има голям брой колони от разнообразни архитектурни стилове.

В съседство с църквата са издигнати две идентични здания - административна постройка и папска вила. Основният камък е подложен на 10 август 1985 година, а на 10 септември 1990 година храмът е осветлен от папа Йоан Павел II - първият папа от славянски генезис и първият след папа Адриан VI (1522 г.), който не е италианец.

Според Книгата за върхове на Гинес със своята повърхност от 30 000 кв. м и височина на купола 158 м базиликата е най-голямата черква в света. Храмът разполага със 7000 седящи места и опция за осъществяване на литургии с присъединяване общо на 200 000 вярващи.

Строителството на базиликата е съпроводено с различия в публичното международно мнение по отношение на целесъобразността на подобен храм в Кот д’Ивоар. Най-големият католически храм е издигнат в една от най-бедните страни на Африка, в която католиците са едвам 30% от популацията. Той се намира в безпаричен район, където единствено богатите имат достъп до течаща вода и други санитарни условия.

Идеята за построяването на голямата базилика е на тогавашния президент - Феликс Хуфуе-Боани, който реалокира административната столица на Кот д’Ивоар от 3-милионния град Абиджан в 150-хилядния Ямусукро. Абиджан (на френски: Abidjan) е най-големият град в Кот д`Ивоар. От 1934 до 1983 година е столица на страната. Градът е финансов център на Западна Африка.

Базиликата се ръководи от полски палотини на цена от 1.5 млн. щатски $ годишно. Общество на католическия апостолат (на латиница: Societas Apostolatus Catholici), по-известен като Палотини, са Дружество за апостолски живот в границите на Римокатолическата черква, учредено през 1835 година от римския духовник Свети Винсент Палоти. Палотини са част от Съюза на католическия апостолат и участват в 45 страни на шест континента. Палотините ръководят една от най-големите църкви в света, базиликата „ Дева Мария от мира на Ямусукро “ в Кот д`Ивоар.

 

Ямусукро

(на френски: Yamoussoukro) е формалната столица на африканската страна Кот д`Ивоар. Тя се намира на повече от 200 км северно от икономическата столица и максимален град в страната - Абиджан. Столицата разполага и с интернационално летище. Градът се слави с Базиликата на Божията майка на мира, най-големият и висок католически храм в света, осветлен от папа Йоан Павел II през 1990 година. В Ямусукро е роден Феликс Уфуе-Боани (1905-1993 г.), първи президент на Кот д`Ивоар (1960-1993 г.).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР