Светът е на ръба на ядрена катастрофа най-вече заради провала

...
Светът е на ръба на ядрена катастрофа най-вече заради провала
Коментари Харесай

Prof. Jeffrey D. Sachs: Фалшивите интерпретации на Запада за Русия и Китай

Светът е на ръба на нуклеарна злополука най-много поради неуспеха на западните политически водачи искрено да разкрият аргументите за ескалиращите световни спорове. Безкрайните изказвания, че Западът бил доблестен, а Русия и Китай са зли, са глуповати и извънредно опасни; опити за манипулиране на публичното мнение, а не действителна и непосредствена дипломация.

Основният разказ на Запада ппроизтича от стратегията за националната сигурност на Съединени американски щати: Китай и Русия са непримирими врагове, които „ се пробват да подкопават американската сигурност и разцвет “. Според Съединени американски щати, тези страни „ градят по-малко свободни и по-несправедливи стопански системи, разрастват военния си потенциал, контролират информацията и статистическите си данни, с цел да подтиснат своите общества и уголемяват въздействието си “.

Иронията е, че от 1980 г. насам точно САЩ са взели участие минимум в 15 отвъдморски войни (Афганистан, Ирак, Либия, Панама, Сърбия, Сирия и Йемен – да назовем единствено няколко), до момента в който Китай не е взел участие в нито една, а Русия единствено в една (Сирия) отвън някогашния Съветски съюз. Съединени американски щати имат военни бази в 85 страни, Китай – 3, а Русия – 1 (в Сирия) отвън някогашния Съветски съюз.

Президентът Джо Байдън разпространява този наратив, заявявайки, че най-голямото предизвикателство на нашето време е конкуренцията с автокрациите, които „ се стремят да усилват личната си власт, да изнасят и
Всичко за Вашата сватба
уголемяват въздействието си по света и да оправдават своите репресивни политики и практики като по-ефективен метод за справяне с днешните провокации. “ Стратегията за сигурност на Съединени американски щати не е дело на който и да е президент на Съединени американски щати, а на американския Истеблишмънт, който значително е самостоятелен и работи зад стени от секретност.

Прекомерният боязън от Китай и Русия се пробутва на западната общност посредством манипулиране на обстоятелствата. Поколение по-рано Джордж У. Буш-младши пробута идеята, че най-голямата опасност за Америка е ислямският фундаментализъм, без да загатва, че ЦРУ (заедно със Саудитска Арабия и други страни) създадоха, финансираха и пратиха джихадистите в Афганистан, Сирия и другаде, с цел да се бият във войните на Америка.

Или помислете за нахлуването на Съветския съюз в Афганистан през 1980 година, което бе представено от западните медии като акт на непредизвикана вероломност. Години по-късно узнахме, че съветската акция в действителност е била предшествана от интервенция на Централно разузнавателно управление на САЩ, целяща да предизвика руската инвазия! Същата дезинформация Западът наложи и във връзка с Сирия. Пресата бе цялостна с обвинявания против Путин за военната помощ оказана на сирийския президент Башар ал-Асад при започване на 2015 година, без да се загатва, че Съединени американски щати поддържаха свалянето на ал-Асад още през 2011 г. чрез финансираната от ЦРУ огромна интервенция (Timber Sycamore) години преди идването на Русия.

Или – съвсем скоро, когато ръководителят
Всичко за Вашата сватба
на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси безразсъдно излетя за Тайван, въпреки предизвестията на Китай. Нито един външен министър от Г-7 не разкритикува провокацията на Пелоси, но всички министри от Г-7 остро разкритикуваха „ свръхреакцията “ на Китай към акцията на Пелоси.

Западният наратив за войната в Украйна е, че това е непровокирана офанзива от страна на Путин в стремежа му да възроди Руската империя. А истинската история стартира с обещанието на Запада към руския президент Михаил Горбачов, че НАТО няма да се уголемява на изток. Но стана противоположното: НАТО се разширява на четири талази: през 1999 година включи три централноевропейски държави; през 2004 г. – още 7, в това число черноморски и балтийски държави; през 2008 г. се ангажира да се разшири с Украйна и Грузия; а през 2022 година предложения четирима водачи от Азиатско-тихоокеанския район в НАТО, с цел да се прицелят в Китай.

Западните медии не загатват също ролята на Съединени американски щати в свалянето на проруския президент на Украйна Виктор Янукович през 2014 г.; неуспехът на държавните управления на Франция и Германия – гаранти по съглашението Минск II, да притиснат Украйна да извърши уговорките си; големите американски оръжейни доставки за Украйна от администрациите на Тръмп и Байдън в навечерието на войната; нито отводът на Съединени американски щати да договаря с Путин за неразширяването на НАТО с Украйна.

Разбира се, НАТО споделя, че е чисто отбранителен съюз, тъй
Всичко за Вашата сватба
че Путин нямало от какво да се опасява. С други думи, Путин не би трябвало да обръща внимание на интервенциите на Централно разузнавателно управление на САЩ в Афганистан и Сирия; бомбардировките на НАТО в Сърбия през 1999 г.; свалянето от НАТО на Муамар Кадафи през 2011 г.; окупацията на Афганистан от НАТО в продължение на 15 години; нито „ гафът “ на Байдън, призоваващ за събаряне на Путин (което, несъмнено, въобще не беше гаф); нито на думите на министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, че задачата на войната на Съединени американски щати в Украйна е отслабването на Русия.

В основата на всичко това е опитът на Съединени американски щати да останат международна хегемонна мощ, като усилват военните съюзи по света, с цел да сдържат или победят Китай и Русия. Това е рискова, лъжлива и остаряла игра. Съединени американски щати имат само 4,2% от международното население, а днес – едва 16% от международния Брутният вътрешен продукт (измерен по интернационалните цени). Всъщност комбинираният Брутният вътрешен продукт на G7 в този момент е по-малък от този на BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), до момента в който популацията на G7 е единствено 6% от световното население в съпоставяне с 41% на BRICS.

Има единствено една страна, чиято самодекларирана фикция е
Всичко за Вашата сватба
да бъде преобладаващата мощ в света: Съединени американски щати. Ала мина времето на илюзията за хегемонията на САЩ, вместо да признаят реалните източници на сигурност: вътрешно обществено доближаване и отговорно съдействие с останалия свят. С такава преразгледана външна политика Съединени американски щати и техните съдружници биха избегнали война с Китай и Русия и биха разрешили на света да се изправи пред безбройните си екологични, енергийни, хранителни и обществени рецесии.

В този миг на изключителна заплаха, европейските лидери преди всичко, би трябвало да преследват същинския източник на европейска сигурност: не хегемонията на Съединени американски щати, а европейските съглашения за сигурност, които зачитат законните интереси за сигурността на всички европейски народи, включително на Украйна и на Русия, която не престава да се съпротивлява на разширението на НАТО в Черно море. Европа би трябвало да се замисли върху обстоятелството, че неразширяването на НАТО и осъществяването на споразуменията от Минск II биха предотвратили тази ужасна война в Украйна. На този стадий, не военната ескалация, а дипломацията е същинският път към европейската и световната сигурност.

*Проф. Джефри Сакс е директор на Центъра за стабилно развиване в Колумбийския университет и президент на мрежата за решения за стабилно развиване на Организация на обединените нации. Бил е съветник на трима генерални секретари на Организация на обединените нации, а сега служи като застъпник в Центъра за стабилно развиване към генералния
Всичко за Вашата сватба
секретар Антонио Гутериш.

Превод: доктор Радко Ханджиев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg