Светът е на ръба на колосална“ революция в данъчната система

...
Светът е на ръба на колосална“ революция в данъчната система
Коментари Харесай

Предстои глобална данъчна реформа в световен мащаб

Светът е на ръба на „ колосална “ гражданска война в данъчната система за огромните компании , съобщи немският финансов министър Олаф Шолц, оповестява БГНЕС, базирайки се на " Дойче Веле ". Основното съглашение, реализирано от 130 страни , под управлението на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), може да се дефинира като историческо. За първи път от 100 години насам международната общественост ще реализира единодушие за коренно преструктуриране на данъчната система, което ще я направи по-справедлива за международната стопанска система, в това число интернет.

Мултинационалните компании към този момент няма да заплащат налози там, където се записват за данъчни цели, а там, където генерират доходи . Това визира освен огромните американски интернет колоси, като родителя на Гугъл Alphabet, и онлайн търговците на дребно като Amazon, само че и китайски и френски корпорации и немски компании като Volkswagen, Daimler и Siemens, които в бъдеще ще би трябвало да заплащат повече. налози на главните си пазари. В момента това важи единствено за високорентабилни компании, с продажби над 20 милиарда $. Това обаче е същинска гражданска война, която ще направи по-малко привлекателни моделите на укриване на налози, предлагани от Люксембург, Ирландия, Холандия и доста финансови убежища в Карибите или Британските острови в Нормандския басейн.
 БТПП срещу препоръчаната от КНСБ за данъчна промяна, БСК желае без налог облага БТПП срещу препоръчаната от КНСБ за данъчна промяна, БСК желае без налог облага
Да се трансформира една работеща данъчна система, осигуряваща уравновесен бюджет, е недопустимо. Това е позицията на Българската търговско-пр...

Като втори дирек ще бъде въведен най-малък световен налог от 15% върху облагата , който в началото ще се ползва за компании с числа на продажбите над 750 милиона $. Това има за цел да постави завършек на конкуренцията сред страните с ниски налози. Дори и обвинените като Панама и Каймановите острови се съгласиха. Което е най-малкото съмнително. Има ли отново малки врати в края на краищата? Разбира се, даже тази „ гражданска война “ има изключения. Големите банки и доставчиците на финансови услуги са освободени от напън от Англия , както и петролната промишленост, резултат от брилянтното лобиране от Саудитска Арабия, Русия и мултинационални петролни компании като Exxon. За по-малките страни, т.е. някогашните данъчни убежища, има специфични правила. Инвестициите в индустриални уреди или логистични центрове служат за понижаване на данъчните отговорности. По този метод ще бъде осъществено корабоплаването с интернационален превоз.

Съединени американски щати направиха крачка напред. Новият министър на финансите Джанет Йелън дава обещание по-високи данъчни доходи . Според изчислението на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, общо 100 до 150 милиарда евро би трябвало да доближат до касата на финансовите министри. За Германия малко по-малко, към 750 000 000 евро, тъй като немските компании в бъдеще ще заплащат повече налози в Китай и Съединени американски щати. Цифровите наказателни налози, които към този момент съществуват във Англия и Франция и плануваните в Европейски Съюз, би трябвало да бъдат отстранени. По този метод Съединени американски щати и Европа могат да разрешат най-малко тази част от комерсиалните разногласия.

Целта към момента не е реализирана: съглашението за световна е непринудено и би трябвало да бъде преведено в националните закони. Групата от 20-те най-големи страни обаче ще се съгласи. Страните от Европейски Съюз, които се опълчват - Ирландия, Унгария, Естония и Кипър - евентуално нямат различен избор, с изключение на да си сътрудничат, тъй като в противоположен случай те могат да бъдат глобени. Решаващият фактор е утвърждението на Конгреса на Съединени американски щати. Това не е несъмнено заради нежното болшинство от държавното управление на Байдън, само че е безусловно належащо за „ революцията “.

Много детайлности, както и графикът за въвеждането на новата данъчна система, към момента са неточни и би трябвало да бъдат контрактувани преди срещата на върха на Г-20 в Рим през октомври. Но прекосяването към по-добро и по-справедливо данъчно облагане към този момент е в ход. Едва в този момент би трябвало да бъдем бдителни и да следим дали в последна сметка притежателите на фирмите или клиентите, т.е. всички ние, ще плащаме данъчната сметка посредством по-високи цени .
 КНСБ: Данъците и приходите да са централни тематики в предизборния спор КНСБ: Данъците и приходите да са централни тематики в предизборния спор
Една от централните тематики на предизборния спор би трябвало да е данъчната система и нейната правдивост, съобщи президентът на КНСБ Пл...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР