Светът е на прага на “пост-антибиотична ера, предупреждават учени след

...
Светът е на прага на “пост-антибиотична ера, предупреждават учени след
Коментари Харесай

Според учени и лекари светът е на прага на пост-антибиотична ера

Светът е на прага на “пост-антибиотична епоха ”, предизвестяват учени след откритието, че най-малко един тип бактерия демонстрира резистентност даже към антибиотици, които до момента са употребявали единствено в краен случай, написа Би Би Си.

Изследователи са разпознали бактерия при пациенти и селскостопански животни в Китай, която е способна да издържи на въздействието на лекарството колистин. Екипът показва, че тази резистентност би могла да се популяризира в световен мащаб и да разшири спектъра на нелечимите инфекции. Устойчивостта евентуално се е развила в резултат на всеобща приложимост на медикамента при промишлено отглеждани животни. Ако бактериите станат изцяло устойчиви към лечения – събитие, наричано антибиотичен апокалипсис, медицината може да се върне назад към Средновековието. Това ще заплаши хирургическите интервенции и противораковите лечения, които зависят от антибиотиците, а елементарните, постоянно срещани инфекции още веднъж ще станат смъртоносни.

Новата разновидност, наречена ген MCR-1 не разрешава на колистина да унищожава бактерии, е открита от китайски учени. Проведеното от тях проучване демонстрира резистентност при една пета от тестваните животни, 15% от пробите от сурово месо и при 16 пациента, написа Би Би Си. Устойчивостта се е популяризирала измежду редица бактериални варианти и типове, в това число Е. coli, Klebsiella pneumoniae и Pseudomonas aeruginosa. Има доказателства, че разновидността се е пренесла и в Лаос и Малайзия.

Устойчивост към колистин се е появявала и преди. Разлика този път обаче е, че разновидността се придвижва сред бактериите доста по-лесно. Опасенията са, че новият резистентен ген може да докара до появяването на бактерии, които не се поддават на никакво лекуване – нещо, което се назовава пан резистентност. Има информация, че китайското държавно управление подхваща бързи ограничения, с цел да овладее казуса. Възможно е една от тях да бъде да се забрани използването на колистин в селското стопанство. Експерти акцентират, че едни и същи антибиотични препарати не би трябвало да се употребяват във ветеринарната и хуманната медицина.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР