Светът е на път да изпрати една ужасна 2020-та година,

...
Светът е на път да изпрати една ужасна 2020-та година,
Коментари Харесай

Събитията, които биха могли да доведат до финансов апокалипсис през 2021 година

Светът е на път да изпрати една ужасна 2020-та година, която ще остане в историята със своята здравна пандемия. И до момента в който това подсети на хората, че постоянно би трябвало да са готови за " най-лошото ", в този момент ще погледнем към евентуалните закани през идната 2021-ва година.

Пандемията към момента не трябва да се отписва толкоз бързо

Ваксините към този момент са на път и доста очаквания се разпореждат на тях. Но към момента могат да се объркат прекалено много неща свързани с тях. От незадоволително бързо разпространяване и компликации при производството им, в сходни мащаби, до евентуални странични резултати, които занапред да се проявят.

Подобни проблеми могат да предизвикват сериозна волатилност за финансовите пазари през идващите седмици и месеци, които към този момент значително са заложили в равнищата си (търгувайки се при рекордни стойности) относително бързо справяне с пандемията и възобновяване на международната стопанска система от новите блокировки.

Проблемът със зомби фирмите излиза от надзор

Пандемията докара до извънреден отговор от страна на държавните управления и централните банки по света. И от това, около " положителните " компании, се облагодетелстваха и " неприятните ".

Зомби фирмите най-често се свързват с 90-те години в Япония, Европа след рецесията от преди десетилетие или даже Китай в последните години. Броят им в Съединени американски щати обаче също пораства през последните 10 години, подхранен от ултрахлабавата парична политика. Те получават името си от обстоятелството, че съумяват да куцукат напред, само че не могат да излязат на задоволителна облага, с цел да се отърват от отговорностите си. И въпреки всичко имат достъп до кредитните пазари, с цел да отсрочат заплащанията. Те вредят на стопанската система, защото задържат активи, само че не могат да си разрешат да влагат или да построяват бизнеса си.

От Boeing Co., Carnival Corp. и Delta Air Lines Inc. до Exxon Mobil Corp. и Macy`s Inc., някои от най-емблематичните компании не печелят задоволително, с цел да покрият лихвените си заплащания.

Почти 200 корпорации се причислиха към така наречен " зомби компании " от началото на пандемията, съгласно разбор на организацията измежду 3 000 от най-големите обществени сдружения. Нещо повече, зомбитата дават отговор за 20% от тях. И още по-притеснителното: те са добавили съвсем 1 трлн. щатски $ дълг към салдото си за интервала, като общите отговорности доближават 1.36 трлн. долора. Сумата е повече от два пъти по-голяма от дължимата от зомби фирмите в пика на финансовата рецесия преди десетилетие.

Последствията за икономическото възобновяване на Америка са големи. Усилията на Федералния запас да предотвратят вълна от банкрути, купувайки корпоративни облигации, може и да заобиколиха още една меланхолия. Но помагайки на стотици закъсали компании да получат достъп до кредитните пазари, централните банкери без да желаят пренасочиха капитала към непродуктивни компании, което ще потисне заетостта и икономическия напредък в идващите години, споделят икономисти. Дали това няма да е идващия " фитил ", който да разпали нова дългова рецесия, следва да забележим.

Китайската дългова диря

Поредица от просрочени неизпълнения, включващи държавни предприятия в Китай, изплашиха съществено вложителите в края на декември. Но това може да е единствено началото.

Неизпълненията на държавнофинансираните компании в Китай повдигнаха съществени опасения измежду вложителите, тъй като бяха релативно редки през последните години. Тези неизпълнения идват, даже когато доста мениджъри на активи, възприели китайския дълг, тази година се насочиха към тези вложения, които оферират доста привлекателно предложение за вложителите с тяхната рентабилност.

Тъй като проблемите не престават да сочат към признаци на още неизпълнени отговорности, наблюдаващите разискват въпросите за какво повече държавни предприятия (ДП) този път остават на студено спрямо последните две десетилетия и кои сегменти на пазара, в случай че се стигне до избор, държавното управление ще избере да поддържа.

През ноември държавният миньор Yongcheng Coal and Electricity просрочи облигации за 1 милиард юана (151.9 милиона щатски долара), което провокира разширено държавно следствие на три банки, поемащи поръчки, обвинени в непозволено държание. Последваха и други огромни просрочени отговорности, в това число подкрепеният от държавното управление производител на чипове Tsinghua Unigroup, който пропусна заплащането, откакто не удължи крайния период и друго несъблюдение от държавната Huachen Automotive Group - китайски сътрудник на BMW за взаимно дружество.

Процентът на несъблюдение за първи път за държавни предприятия сега е много под 1%, спрямо 9% на несъблюдение от частни предприятия, съгласно данните на ANZ.

Неизпълненията на държавно финансираните компании в Китай са били редки в последните десетилетия. В края на предишния декември казусът с несъблюдение на облигации в долари от търговеца на артикули Tewoo Group беше първият от две десетилетия.

Очаква се обаче да настъпят още неизпълнения, защото китайските управляващи се концентрират върху понижаване на задлъжнялостта на държавните предприятия в този момент, когато най-лошото от пандемията отмина за страната. А сходна вълна може да докара до сериозен отлив на капитали от китайския пазар, а за какво не даже да разпали сериозна вълна от неизпълнения и в частния бранш и даже да вкара китайската стопанска система в криза...

Липса на купувачи за американския дълг

Дефицитът в Съединени американски щати пораства и ще се усили доста повече след втория стимулен пакет за превъзмогване на последствията от пандемията. Допълнителните разноски за финансиране на пакета ще би трябвало да дойдат от издаването на повече американски държавни скъпи бумаги - само че това повдига въпроса кой ще ги купи, като се има поради, че Китай, който преди е бил най-големият покупател на държавните скъпи бумаги, понижава своите притежания.

Докато американската стопанска система последователно се лекува, разноските за справяне с пандемията към момента се натрупват.

Текущият 12-месечен бюджетен недостиг в Съединени американски щати е близо 3 трилиона $ в края на август, следвайки Закона за грижите - първият пакет за облекчение, ориентиран към битка с пандемията, който добави над 2 трилиона $ към така и така огромния недостиг. И следва да нараства.

Докато частните задгранични вложители не престават да купуват държавни скъпи бумаги, това не е задоволително, с цел да компенсира анемичното търсене на формалните институции. Ако от Конгреса бъде утвърден различен пакет от тласъци за доста трилиони долари, комбиниран с по-ниски данъчни доходи, дефицитът ще възлезе на близо 20% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Според Ройтерс дългът на Съединени американски щати, най-голямата стопанска система в света, е повишен до равнище, което не се следи от края на Втората международна война.

Китай редуцира своите държавни облигации в Съединени американски щати. Преди това Китай беше най-големият собственик на американски държавни скъпи бумаги, само че последователно понижава тези холдинги на фона на възходящото напрежение с американските институции, които паднаха до второ място предишния юни след Япония.

Според данните на държавното управление на Съединени американски щати за последно Китай има 1.06 трилиона щатски $ облигации към август тази година, спад от 1.24 трилиона $, които е държал в края на 2015 година

Задълбочаване на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай

Всички чакат да видят каква ще е позицията на новия президент на Съединени американски щати към Китай. Но наподобява Джо Байдън ще наследи доста от някогашния президент Тръмп и може да му е доста мъчно да промени наследеното. А рискът от ескалацията на непрежението сред двете най-големи международни стопански системи е налице. Подобен процес би бил извънредно отрицателен за цялата международна стопанска система, тъй като може да докара до съществено закъснение възобновяване на международната стопанска система след пандемията.

Байдън към този момент съобщи, че ще следва политики, ориентирани към китайските практики на " корист ", като " кражба на интелектуална благосъстоятелност, дъмпинг на артикули, противозаконни дотации за корпорациите " и във връзка с принуждаване на американски компании за " прехвърляния на технологии " към техни китайски сътрудници.

Байдън също по този начин акцентира нуждата да се реализира двупартиен консенсус вкъщи и да се съсредоточат държавните старания върху вложения в научноизследователска и развойна активност, инфраструктура и обучение, които да разрешат на фирмите да се съревновават по-добре с китайските съперници.

" Искам да съм сигурен, че ще се борим пъклен за вложение преди всичко в Америка ", сподели още Байдън.

Съгласно съглашението от " Фаза 1 ", подписано при започване на 2020-та година, Китай се съгласи да усили покупките на американски артикули и услуги с най-малко 200 милиарда $ през 2020 и 2021 година.

Сделката също по този начин анулира цени от 25% за набор от китайски индустриални артикули и съставни елементи за 250 милиарда $, употребявани от американски производители, и ответни данъци на Китай за щатски артикули за над 100 милиарда $, само че се резервираха високите мита за други китайски артикули на стойност 370 милиарда $.

Рецесия за немската стопанска система

В районен проект, за Европа, една от най-големите закани е криза за водещия мотор на Стария континент - Германия. А признаци за това, разследване на пандемията, са налице.

В края на октомври немското държавно управление понижи внезапно прогнозата си за напредък на най-голямата европейска стопанска система през 2020 година до 1% от априлската оценка за покачване с Брутният вътрешен продукт с 1.5%. Правителството разгласи, че ще се придържа към прогнозата си, че стопанската система на Германия ще нарасне през тази година с 0.5% и затова ще избегне криза. Но не по този начин позитивни са вероятностите за началото на 2021-ва година, в светлината на новите блокиращи дейности, подхванати през ноември и декември за справяне с възходящия брой на инфекциите.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР