Светът е на път да добави близо 290 гигавата капацитет

...
Светът е на път да добави близо 290 гигавата капацитет
Коментари Харесай

MAE очаква рекорден растеж на възобновяемата енергия през 2021 г.

Светът е на път да добави близо 290 гигавата потенциал за възобновима сила тази година. Това заяви Международната организация за енергетика (МАЕ), представена от Си Ен Би Си.

Базираната в Париж организация чака 2021 година да „ сложи исторически връх за нови съоръжения на възобновимите енергийни мощности “.

Според прогнозите на МАЕ потенциалът за произвеждане на електрическа енергия от възобновими енергийни източници ще доближи 4800 гигавата през 2026 година, което е растеж от 60% по отношение на 2020 година

Под потенциал се схваща оптималното количество сила, което инсталациите могат да произведат, а не това, което генерират в избран миг.

Китай ще бъде водещият мотор за растежа на потенциала на възобновимите енергийни мощности в международен мащаб, показват от МАЕ, като след азиатския колос се подреждат Европа, Съединени американски щати и Индия.

Според организацията възобновимите енергийни източници дават отговор за 95% от растежа на световните енергийните мощности до 2026 година

„ Ревизирахме нагоре прогнозите си от преди година. По-силната политическа поддръжка и амбициозните климатични цели, оповестени по време на конференцията COP26 засенчват актуалните рекордни цени на суровините, които доведоха до покачване на разноските за градежа на нови вятърни и слънчеви съоръжения.

По думите на изпълнителния шеф на МАЕ Фатих Бирол рекордното нарастване на възобновимите енергийни мощности през тази година е следващ знак за появяването на нова световна енергийна стопанска система.

„ Високите цени на суровините и силата, които виждаме през днешния ден, съставляват нови провокации за възобновимата промишленост, само че повишените цени на изкопаемите горива вършат възобновимите източници по-конкурентни “, сподели Бирол.

Когато става въпрос за задачите за въглеродна индиферентност обаче нещата не наподобяват толкоз розови.

Макар че прибавянето на потенциал за възобновими енергийни източници е на път да „ пораства по-бързо от всеки път през идващите пет години “, това няма да е задоволително, с цел да бъде реализиран сюжета на МАЕ чисти нулеви излъчвания до 2050 година

Дори „ ускореният сюжети “, при който държавните управления се оправят с провокациите, свързани с регулирането, политиката и използването на тези източници, няма да е задоволителен.

В знак на това какъв брой доста работа би трябвало да се свърши, отчетът на МАЕ за „ Световна енергийна вероятност за 2021 година “ разказва кака „ бързото, само че неравномерно икономическо възобновяване от миналогодишната криза, провокирана от ковид “ е натоварило доста енергийната система. Това докара до „ внезапно повишаване на цените на пазарите на природен газ, въглища и електрическа енергия “.

„ Въпреки всичкия прогрес, реализиран в областта на възобновимите енергийни източници, през 2021 година се следи огромно възобновяване на потреблението на въглища и нефт “, се споделя в отчета. „ До огромна степен заради тази причина се следи и второто най-голямо годишно нарастване на излъчванията на въглероден диоксид в историята “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР