Светът е изправен пред още години на високи цени на

...
Светът е изправен пред още години на високи цени на
Коментари Харесай

МАЕ: Светът е изправен пред години на скъпа енергия

Светът е изправен пред още години на високи цени на силата и високи равнища на излъчванията, в случай че електроенергийният бранш не се промени по-бързо, откакто предходната година търсенето доближи рекордни стойности, съобщи Международната организация по енергетика, оповестява БНР.

От МАЕ декларират още, че „ икономическото възобновяване от пандемията, съчетано с необикновените метеорологични условия, е довело до скок на търсенето на електрическа енергия “ с повече от 6% през 2021 година - най-голямото нарастване от 2010 година насам.

В безусловно изражение нарастването от над 1500 тераватчаса е най-голямото до момента, съобщи основаната в Париж организация в своя шестмесечен отчет за пазара на електрическа енергия.

Това е довело до повишение на цените до невиждани равнища, като излъчванията от електроенергийния бранш са се нараснали със 7% през 2021 година - исторически най-много, откакто през предходните две години бяха намалели.

Въпреки че силата от възобновими източници отбелязва " впечатляващ растеж ", производството на електрическа енергия от въглища и природен газ доближава рекордни равнища, се показва в отчета.

Изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол съобщи, че излъчванията от електрическа енергия би трябвало да намалеят с 55% до 2030 година, в случай че светът желае да реализира задачата за нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 година

Бирол също по този начин предизвести, че високите цени на електрическата енергия " предизвикват усложнения за доста семейства и предприятия по света и рискуват да се трансфорат в мотор на обществено и политическо напрежение ".

На Китай се пада към половината от международния растеж на търсенето на електрическа енергия през предходната година.

Страната се сблъска с спирания на електрозахранването заради дефицит на въглища - проблем, с който се сблъсква и Индия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР