Светът е изправен пред невидима криза с качеството на водата,

...
Светът е изправен пред невидима криза с качеството на водата,
Коментари Харесай

"Невидима" водна криза заплашва милиони хора и цели икономики

Светът е изправен пред невидима рецесия с качеството на водата, поради която в мощно нечистите региони това събитие унищожава една трета от евентуалния стопански напредък. Застрашени са здравето, околната среда, благосъстоянието и даже животът на милиони хора, предизвести Световната банка.

Разпространеният през днешния ден неин отчет " Неизвестно качество: Невидимата водна рецесия " употребява нови способи и съдържа нови данни за това по какъв начин бактерии, отпадни води, химикали и пластмаси могат да " изсмучат " кислорода от водните басейни. Така те се трансформират в отрова за хора и екосистеми. За да хвърли светлина над мащаба на този проблем екип на Световната банка е събрал най-голямата база данни за качеството на водата. Тя е събирана от станции за наблюдаване, благодарение на технологии за отдалечено засичане, както и с детайли на изкуствен интелект, се споделя в формалното известие.

Явлението е навсякъде - и в разрастващите се, и в развитите страни - и изисква незабавни ограничения на национално, локално и интернационално равнище.

 Потребление на азотни торове от 1961 до 2014 година (по региони на света)
Потребление на азотни торове от 1961 до 2014 година (по региони на света)

" Чистата вода е основен фактор за икономическия напредък. Влошаването на качеството ѝ забавя и стопира икономическия напредък, утежнява здравната среда, понижава производството на храни и усилва мизерията в доста страни ", разяснява Дейвид Малпас, президент на банката.

Авторите насочват вниманието към съответен индикатор - биологична потребност от О2, който мери какъв брой органично замърсяване има във водата и по принцип е индиректен способ за цялостна оценка на качеството ѝ. Когато той премине избран предел, Брутният вътрешен продукт на по-изостанали страни понижава с до една трета поради резултата върху здраве, земеделие и екосистеми.

Ключов фактор за утежняване чистотата на водата е азотът, навлизащ в околната среда през торовете в земеделието. Попадне ли в реките, езерата и океаните, той се трансформира в нитрати. Когато децата от дребни са подложени на въздействието им, това визира израстването, мозъчното им развиване, здравословното положение и капацитета им да имат положителни приходи, когато пораснат, споделят още от Световната банка.

Екипът даже дава съответен образец - всеки надхвърлящ нормата на нужното кг от азотен тор на хектар може да усили до 19% случаите на ранно прекъсване на растежа при децата и да понижи с 2% приходите им, когато пораснат, спрямо местата, където хората не са изложени на сходно влияние.

 Намаляване популациите на сладководни риби в интервала 1970-2014 година
Намаляване популациите на сладководни риби в интервала 1970-2014 година

Увеличаването на солеността на водите и почвите се ускорява поради по-интензивните суши, провокираните от стихии приливни талази в крайморските региони и увеличеното изпомпване на подпочвени води. Това провокира понижаване на реколтата в земеделието и явлението по никакъв начин не е лимитирано - банката пресмята,че от засоляването на водите всяка година бива унищожена или не е създадена храна, задоволителна за 170 милиона души, т.е. колкото е популацията на Бангладеш, да вземем за пример.

Замърсяването на водата заплашва и постигането на съвсем всички световно контрактувани цели за развиване, с които да се приключи унищожаването на околната среда и бедността до 2030 година, добавя и Фондация " Томпсън Ройтерс ".


© Reuters

" Това изследване също по този начин е и алармен сигнал за нас - да си отворим очите за качеството на водата по света. Хората са склонни да се съсредоточат над казуса с количествата вода - при наводнения или суши - а отчетът се концентрира върху по-невидими закани като това по какъв начин замърсителите въздействат върху световното качество на водата ", споделя за фондацията Ричард Дамания, икономист от Световната банка и един от създателите.

На 25 септември 2015 година 193 страни от Организация на обединените нации се споразумяха върху просторен набор от ограничения за идващите 15 години. Те включват 17 цели за развиване и 169 съответни индикатора, ориентирани към това всеки да може да живее по-здравословен и сполучлив живот на една чиста планета.

Шестата от задачите се отнася за чистата вода и санитарни условия за всички. Доклад на Организация на обединените нации за международното развиване на водите откри, че през 2015 година трима от 10 души нямат достъп до безвредно ръководена питейна вода в домовете си. В африканските страни на юг от Сахара този дял понижава до 25%.

 Реките, които изливат пластмаси в океаните. Картата демонстрира и (в нюанси на сивото) неприятното ръководство на произвеждане на пластмаси (в тонове годишно).
Реките, които изливат пластмаси в океаните. Картата демонстрира и (в нюанси на сивото) неприятното ръководство на произвеждане на пластмаси (в тонове годишно).

" Информацията е първата крачка ", споделя Дамания за една от главните цели на отчета. Авторите се надяват освен да разкрият мащаба на казуса, само че и да стимулират хората да оказват напън над корпорации и държавни управления за решаването му.

Сред препоръчваните от отчета ограничения са екополитики и стандарти, точно следене на замърсяващите източници, ефикасни ограничения за използване на ограниченията, инфраструктура за филтриране на води със тласъци за нахлуване на частни вложения, основателна и точна информация за семействата за обосноваване на хората за цивилен дейности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР