Светът е изправен пред хроничен недостиг на облекло, маски, ръкавици

...
Светът е изправен пред хроничен недостиг на облекло, маски, ръкавици
Коментари Харесай

СЗО предупреждава за глобален недостиг на защитна екипировка

Светът е изправен пред продължителен дефицит на облекло, маски, ръкавици и друга защитна екипировка в битката против разпространяващата се коронавирусна зараза , съобщи в петък ръководителят на Световната здравна организация - СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, представен от " Ройтерс ".

Агенцията на Организация на обединените нации изпраща комплекти за проби, маски, ръкавици, респиратори и дрехи във всеки район, съобщи Тедрос пред Изпълнителния съвет на СЗО в Женева.

" Въпреки това светът е изправен пред продължителен дефицит на средства за отбрана на личния състав, както може би си представяте. Днес следобяд ще приказвам с мрежата на пандемичната верига за доставки, с цел да разпознавам усложненията и да намеря решения и да подтиквам (за) правдивост при разпределението на оборудването ", добавя той той.

" През последните два дни имаше по-малко известия за инфекции в Китай , което е добра вест, само че внимаваме да не четем прекалено много за това. Цифрите могат да се усилят още веднъж ".

По време на техническия брифинг за страните-членки е разисквано именуването на вируса , който се появи на пазара за морски блага в централния китайски град Ухан в края на декември. СЗО към този момент има краткотрайно название на остро респираторно заболяване на 2019-nCOV.

" Смятахме, че е доста значимо да предоставим краткотрайно име, тъй че да не е обвързвано местонахождение с името . Сигурна съм, че сте виждали доста медийни известия, които към момента го назовават, употребявайки името Ухан или употребявайки Китай ", съобщи епидемиологът на СЗО Мария ван Керхове пред съвета. " Искахме да подсигуряваме, че няма стигма, обвързвана с този вирус, и по тази причина изнесохме това краткотрайно име ".

Д-р Майк Райън, топ специалистът на СЗО по незабавни обстановки, разяснява: " Мисля, че по-голямото значение тук е да се подсигурява, че някои от дейностите, някои от реакциите в интернационален проект е отговорност на всички нас да подсигуряваме, че няма стигма, обвързвана с това заболяване ".

" Излишното, неефикасно генерализиране на човеци въз основа на етническа принадлежност е извънредно и изцяло недопустимо и то би трябвало да спре. Правителствата имат отговорност да споделят със своето население по този въпрос ", добавя Райън пред съвета.
 Смъртта на лекаря от Ухан, уведомил за ковид, провокира яд в Китай
Смъртта на лекаря от Ухан, уведомил за ковид, провокира яд в Китай

Ли Венлян умря след заразяване с вируса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР