Светът е изложен на риск от изпадане в климатична гибелна

...
Светът е изложен на риск от изпадане в климатична гибелна
Коментари Харесай

Има риск светът да изпадне в климатична "гибелна примка", предупреждава доклад

Светът е изложен на риск от изпадане в климатична " гибелна примка ", предизвестява отчет, " Гардиън ".

В отчета се акцентира, че просто справяне с бързо възходящите въздействия на климатичната рецесия може да отклони запаси и да измести фокуса от напъните за понижаване на въглеродните излъчвания, влошавайки още повече ситуацията.

Щетите, породени от световното стопляне по целия свят, са все по-очевидни, а възобновяване от климатични бедствия към този момент коства милиарди долари.

Освен това тези бедствия могат да причинят каскадни проблеми, в това число водни, хранителни и енергийни рецесии, както и увеличена миграция и спорове, всички те изтощаващи запаси на страните.

 Взривоопасна примес: цените и климатът ще са проблемите на десетилетието Взривоопасна примес: цените и климатът ще са проблемите на десетилетието

Изследователите от Института за проучване на публичната политика и " Чатъм хаус " показват, че настоящ образец за въздействието на климатичната рецесия, усложняващ напъните за понижаване на излъчванията и други дейности, е дебатът дали удържането на повишението на междинната международна температура до 1.5 градуса (в съпоставяне със междинната международна температура отпреди индустриалната епоха) - интернационалната цел - към момента е допустимо.

Онези, които настояват, че 1.5 градуса към момента са допустима цел, рискуват опазване на самодоволството, че днешният муден ритъм на деяние е задоволителен, акцентират откривателите, до момента в който тези, които настояват, че не е допустимо, рискуват поддържане на фатализма, че към този момент малко би могло да се направи, или " крайни подходи " като геоинженерство.

Избягването на гибелна примка изисква по-честно приемане от политиците на огромните опасности, подбудени от климатичната рецесия, акцентират откривателите, в това число задаващата се вероятност за повратни точки и големия мащаб на икономическата и социална промяна, нужна за преустановяване на световното стопляне. Това би трябвало да се съчетае с разкази, които се концентрират върху огромните изгоди, носени от дейностите в региона на климата, и обезпечаването на заслужено използване на политиките.

" За страдание отворихме нова глава в климатичната и екологична рецесия ", разяснява Лори Лейборн, помощник в Института за проучване на публичната политика, като добавя: " Фалшивата война е към своя край, същинските последици към този момент ни слагат пред сложни решения. Ние абсолютно можем да вървим към по-устойчив, по-справедлив свят. Ала способността ни да направляваме през шоковете, като в същото време оставаме фокусирани върху ръководството на бурята, е основна. " " Това е гибелна примка: последствията от [климатичната] рецесия изместват фокуса и ресурсите от справяне с аргументите, водещи до по-високи температури и екологични загуби, което по-късно основава по-тежки последици, отклонявайки още повече внимание и запаси, и по този начин нататък ", се акцентира в отчета.

Отбелязва се, че да вземем за пример стопанската система на Африка към този момент губи до 15% от брутния вътрешен артикул годишно поради влошаващите се резултати от световното стопляне, намалявайки средствата, нужни за дейности в региона на климата, и наблягайки нуждата от поддръжка от развитите страни, които отделят най-вече въглероден диоксид.

" Нещото, за което съм най-обезпокоен, е, че не вземаме поради каскадните опасности за обществата ", натъртва Лейбърн и прибавя: " Трябва да се тревожим освен за бурите, удрящи огромните градове, само че и за следствията, които раздрусват нашите глобализирани системи. "

Лейборн показва, че разказите, употребявани за изложение на обстановката, са доста значими. Например, сподели той, по-екологичният превоз не значи просто прекосяване към електрически транспортни средства, а по-добър публичен превоз и преустроени градове, което значи, че хората са по-близо до работните места, образованието и опазването на здравето, от които се нуждаят. Това от своя страна значи преразглеждане на бюджетите и налозите на локалните управляващи, с цел да се приложи смяната.

 Срещата за климата завърши с спомагателен фонд за бедните, само че без решение за нездравословните излъчвания Срещата за климата завърши с спомагателен фонд за бедните, само че без решение за нездравословните излъчвания

Несправедливостта в политиката за климата може да докара до циничен кръг, акцентира Лейборн, тъй като в случай че хората усещат, че им се постановат непостижими промени, те биха отхвърлили нуждата от зелен преход. Ала той добави: " Ако имате правдивост в основата на нещата, това може вместо това да бъде благодетелен кръг, в случай че сте в обстановка, в която хората осъзнават, че прекосяването към термопомпа и по-добра изолираност ще бъде по-добре за тях, без значение от климатичната рецесия. "

Постигането на прогрес в дейностите в региона на климата, устойчиви на компликациите, подбудени от въздействията на климата, също е от решаващо значение. " Аз съм голям последовател на гражданските събрания, тъй като в случай че хората усещат, че имат роля във вземането на решения, е по-вероятно да запазят поддръжката си, даже в бъдеще, в което шоковете стартират да нарастват. Те се трансформират в моменти, в които в действителност сме по-добре готови ", упорства Лейборн, за разлика от финансовата рецесия през 2008 година и Коронавирус пандемията.

От своя страна Боб Уорд от Института " Грантъм " за проучване на климатичните промени към Лондонското учебно заведение по стопанска система разяснява: " Този отчет вярно акцентира сериозната точка, която сме достигнали, а точно възходящата възможност междинната международна температура да се увеличи с повече от 1.5 градуса. Това не значи, че би трябвало да изоставим задачата.

Основната ни цел въпреки всичко би трябвало да бъде коренно понижаване на излъчванията, с цел да се опитаме да избегнем надхвърлянето на 1.5 градуса, само че към този момент би трябвало да обмисляме какво ще се случи, в случай че продължим да се проваляме.

Това ще значи намаление на температурите [и] ще би трябвало да влагаме в геоинженерни разновидности като премахване на въглероден диоксид и даже ръководство на слънчевата радиация. Но това също значи, че ще би трябвало да харчим доста повече за справяне с [климатичните] вреди, което ще затрудни прехода към резистентен, приобщаващ и устойчив свят. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР