Светът е динамичен и всичко се развива, а това най-бързо

...
Светът е динамичен и всичко се развива, а това най-бързо
Коментари Харесай

Не търсете работа – тя ще ви намери! Ето кои са най-перспективните специалности в ЮЗУ за 2024 г.

Светът е динамичен и всичко се развива, а това най-бързо се отразява на специалностите. Ако желаете да се реализирате кариерно, то би било значимо да сте осведомени добре с трендовете на пазара на труда.

Проучване на Агенцията по заетостта може да помогне на хората, които обмислят да сменят специалността си и на тези, на които им следва избор на първа специалност. Хората, приключили приблизително обучение, ще са малко по-търсени, в сравнение с висшистите. Проучването е за идващите от 3 до 5 години.

А кои ще са най-търсените и добре платени специалности в подтекста на усложнената геополитическа конюнктура, изкуственият разсъдък и икономическата действителността в страната.

Ето и някои от най-перспективните специалности ЮЗУ за 2024 година:

Предучилищна и начална учебна педагогика

Предучилищна и начална учебна педагогика отваря доста порти и кариерни благоприятни условия в областта на образованието. Работа в детски градини, ясли, работа в начални учебни заведения, преподаване на разнообразни предмети,консултант-експерт в разнообразни институции. В частният секторвъзпитател в извънучилищни институции,школи за работа с деца, издателства и други

Конкуренцията за работни места в България не е висока, аминималната съществена заплата на учителите става 1 709 лв..

Бизнес маркетинг и реклама

Специалността “Бизнес маркетинг и реклама ” е доста търсена на пазара на труда в България.Завършилите специалността могат да работят в разнообразни сфери, като да вземем за пример в маркетингови отдели на компании, експерти по фрийлансъри или да развиват личен бизнес.

Важно е да се отбележим, че конкуренцията в областта на маркетинга е висока.Специалистите по бизнес маркетинг и реклама обаче са измежду най-добре платените специалности в България.Средната заплата за експерт по бизнес маркетинг и реклама в България е към 2500-3500 лева месечно, а опитните и квалифицирани експерти могат да печелят доста повече.

Информатика иинформационни системи и технологии

Завършилите тези специалности имат опция да се осъществят като програмисти, систематични и мрежови админи и проектанти, графични дизайнери, експерти по софтуерни и хардуерни технологии,разработчици на софтуерни приложения,разработчици на уеб наличие и други

Переспективите след завършването на тази специалности не са дребни, търсенето е огромно, а заплатитеза ИТ секторав България е към 3000-4000 лева месечно.Опитните и квалифицирани ИТ експерти могат да печелят доста повече. Може да видите пазара моментното търсене в най-популярната платформа намиране на работа –


Медицинска сестра и акушерка

На приключилите компетентност здравна сестра или акушеркаЮгозападен университет “Неофит Рилски ”им е разрешено да покачват своето обучение в по-висока образователно-квалификационна степен (магистър, доктор) и да заемат управителни длъжности, да работят в разнообразни браншове в системата на опазването на здравето – многопрофилни и профилирани лечебни заведения, научно-изследователски лечебни заведения, детски заведения и други обществени заведения.

Възможността за осъществяване след завършването на тази компетентност е на практика съвсем на 100%. Търсенето на фрагменти е голям, асредната заплата на здравна сестра в България е към 1700-2000 лева бруто месечно.

Медицинска химия

Студентите приключили компетентност “Медицинска химия ” в ЮЗУ имат положителни благоприятни условия за реализация в лаборатории на фармацевтични предприятия, клинични лаборатории, лаборатории за основаване на нови медикаменти, лаборатории по разбор и надзор, допинг лаборатории, както и благоприятни условия за сполучливо продължение на образованието в по-високи степени (магистърски и докторски) в България и в чужбина.

Конкуренцията за работни места в България е релативно ниска, асредната заплата за лаборант, чиновник въвфармацевтични дружество,лаборатории по разбор и контролвБългария е към 1500-1900 лева месечно.

Национална сигурност

“Национална сигурност ” открива богати благоприятни условия на приключилите специалността да се осъществят като: работа като специалисти по сигурността в управнически и административни звена в структурите на Президентство, Министерски съвет, Министерство на защитата, Министерство на вътрешните работи, Министерството на транспорта; специалисти и експерти в областта на сигурността в институции от обществената администрация (централна и териториална администрация).

Други специалности, които са в класацията с положителни переспективни благоприятни условия сатуризъм,връзки с обществеността, кинезитерапия, логопедия, интернационален бизнес,публична администрация и интернационалните връзки.

 C:UsersUserDesktopКредитиРумънияСтатии за toate, crediterapide24, online-impromuturiВЪТРЕШНИ ГОТОВИn1swu.bg_-1024x536.jpg

Експерти предвиждат още, че в секторите, в които има дефицит на работна ръка има и максимален късмет за повишение на заплатите и надлежно опция за осъществяване по специалността.Също по този начин специалностите с практическа устременост стават все желани.Традиционните специалности като икономисти, юристи и счетоводители остават желан избор, а позициите в областта на осведомителните технологии и цифровия маркетинг бележат растеж заради новите благоприятни условия за реализация и отдалечена работа от у дома в огромни интернационалните компании в страната и в чужбина.

Вижте всичкибакалавърскипрограми тук:

Източник:

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР