Светът беше разтърсен от подновяването на кървавия израелско-палестински конфликт, който

...
Светът беше разтърсен от подновяването на кървавия израелско-палестински конфликт, който
Коментари Харесай

Китай отново е миротворец: Пет точки за решаване на израелско-палестинския конфликт

Светът беше разтресен от подновяването на кървавия израелско-палестински спор, който от дълго време се е трансформирал в една от най-големите нещастия на новото време. Пострадаха хиляди почтени хора, както от израелска, по този начин и от палестинска страна, а филантропичната злополука в линията Газа е реалност. За страдание, част от интернационалната общественост не реагира съответно, а в противен случай, извърши дейности, които заплашват стабилността на Близкия изток, изпращайки военни сили в поддръжка на една от страните в спора, и евентуално, в отбрана на геополитическите си позиции в Близкия изток. За благополучие към този момент има самодейност за мир и тя още веднъж е подета от Китайската национална република, която както е известно по-рано съумя да започва топене на връзките сред Саудитска Арабия и Иран, които бяха в положение на прокси спор.

Китайският президент Си Дзинпин взе участие наскоро в изключителна виртуална среща на БРИКС по въпроса за израелско-палестинския спор. На нея той съобщи, че е извънредно значимо страните в спора да прекратят враждебните дейности и да реализират помирение незабавно. Официалната позиция на китайската страна предлага пет съответни точки за решение на израелско-палестинския спор, освен това незабавно: Първо, преустановяване на огъня и завършек на сраженията. След това, цялостна отбрана на цивилното население. Трето, филантропична помощ и гарантирането й. Четвърто - засилена роля на дипломатическото ходатайство. Пето, да се търси и откри политическо решение.

Си Дзинпин е безапелационен, че интернационалната общественост би трябвало да работи с съответни на практика ограничения, с цел да попречва заплахата от разпространението на спора и заплашването на стабилността на Близкия изток като цяло. 

Изглежда, че китайската позиция намира и необятен банкет в целия Глобален Юг, защото всеобщо страни от него или поддържат непосредствено китайските хрумвания, или оферират сходни на тях. С това в действителност се оказваме в неповторима обстановка, когато една военна и филантропична злополука за първи път може да бъде решена с груповите старания на цялата интернационална общественост, преди всичко страните от Глобалния Юг и Китай, който се нарежда в тази покруса като техен представител. На срещата на БРИКС за палестинско-израелския въпрос, която беше управлявана от Република Южна Африка, участваха с изключение на Китай също по този начин новите членки на организацията Саудитска Арабия, Аржентина, Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства.

Гласът на Китай и страните от БРИКС е по същината си фундаментално друг от това, което господства като дискурс в Запада и изключително в Съединените щати, както можем да забележим от медиите. Вместо Съединени американски щати да повлияят на Израел за прекъсване на кървавата интервенция в Газа, дано да си напомним, че те изпратиха елементи на своя флот в района, заплашвайки страни, които нямат директно отношение към спора (според редица геополитически анализатори, американският флот в района може да се употребява като опасност даже освен за Хамас, колкото против Хизбула или Иран).

И до момента в който позицията на Съединени американски щати явно е неуверена и към момента изхожда от постулатите на хегемонистичното мислене и опита за опазване на сфера на въздействие, тази на страните от БРИКС и Китай е безапелационна - решението е помирение и мир, колкото се може по-скоро. Тук би трябвало да отбележим, че Си Дзинпин не предлага просто помирение, филантропични коридори и дипломатически сондажи, а и едно напълно съответно решение на израелско-палестинския спор. На конференцията на 29 ноември на Организация на обединените нации във връзка Международния ден за взаимност с палестинския народ, Си Дзинпин сподели, че Китай постоянно е подкрепял идеята на палестинците за възобновяване на националните им законни права. От позиция на Пекин има единствено едно решение и то е основаването на палестинска страна с цялостна автономност и столица Източен Йерусалим, в границите, които са избрани през 1967 година.

Нека да напомним, че границите от 1967 са избрани с консенсус на интернационалната общественост и решение на Организация на обединените нации. И през днешния ден Китай пази точно тази правда, изхождайки от решенията на Организация на обединените нации, когато се пробва да реши израелско-палестинския спор. Според китайския водач, повода за този нечовечен спор е, че на палестинския народ му е отречено правото на държавност, на битие и на завръщане по родните места. Все права, за които някои страни като Съединени американски щати лицемерно мълчат и не помнят, когато им е комфортно. Включително като пренебрегват обстоятелството, че правото на самоопределяне и държавност е залегнало в правилата на Организация на обединените нации, под които Съединени американски щати са се подписали, и които в миналото са защитавали или най-малко твърдели, че пазят.

" Подчертавам в доста случаи, че единственият съответен метод за разтрошаване на цикъла на палестинско-израелския спор е в решението с две страни, във връщането на законните национални права на Палестина и установяването на Палестинска страна ", съобщи още Си Дзинпин.

И както китайският водач уточни, в Близкия изток не може да има мир и непоклатимост без да се реши въпроса за Палестина. Друг е въпросът дали всички интернационалните артисти имат желанието и волята този въпрос да се реши. Засега администрацията на президента Байдън не демонстрира сериозна подготвеност за търсенето на спокойно решение, което да удовлетворява и двете страни и да изхожда от решението на Организация на обединените нации от 1967 година за израелска и палестинска страна в съответни граници, съгласно които Източен Йерусалим е столица на Палестина.

Следвайки духа на изявленията на Си Дзинпин, като следващ изразител на мнението на Глобалния Юг излезе и южноафриканският президент Сирил Рамафоса, който прикани интернационалната общественост да се споразумее за незабавни и съответни дейности за завършек на страданието в Газа и установяването на път към заслужено спокойно решение на спора. Руският водач Владимир Путин също се солидаризира със Си Дзинпин и прикани за политическо решение на спора, казвайки, че районните страни и страните-членки на БРИКС могат да вземат участие в напъните за достигането на такова урегулиране.

Си Дзинпин също по този начин желае да се свика една допустимо най-скорошна интернационална мирна конференция, която ще бъде по-авторитетна при построяването на интернационален консенсус за мир и работа за постигането на по-бързо урегулиране на въпроса за Палестина. Решение, което да е всеобхватно, заслужено и стабилно, а не краткотрайно и незаслужено.

Впрочем, Китай не се лимитира единствено с дипломатически старания и апели. Досега страната е предоставила 2 милиона $ незабавна филантропична помощ на Палестинската национална автономност и през организациите на Организация на обединените нации, а също и храна и медикаменти на стойност 2,1 милиона $ за линията Газа, благодарение на Египет. Си Дзинпин е дал ясно да се разбере, че КНР ще даде още хранителни запаси, помощ, храна, медикаменти и пари за потребностите на хилядите страдащи в Газа.

И това е следващата причина, заради която с съображение може да кажем, че в очите на арабския свят, Китай се явява като притежател на мир и правдивост. Първо, както помните Китай съумя да сдобри Саудитска Арабия и Иран след десетилетия на неприязън, а в този момент поставя големи старания, с цел да реши съществуващия от толкоз години израелско-палестински спор. Усилията на Китайската национална република я нареждат като нов състезател за мир и непоклатимост в Близкия изток, който печели в допълнение интернационален престиж от дейностите си. Нещо, което не може да се каже за всички огромни страни, за жалост (ако си напомним решението на Джо Байдън да прати самолетоносачи в района, вместо да употребява въздействието си за определяне на примирие).

Все повече излиза наяве, че стабилността в Близкия изток ще бъде открита извънредно с китайско ходатайство, което е разумно поради обстоятелството, че двата района са от ден на ден взаимосвързани, а Пекин постоянно е ценял мира и взаимноизгодните връзки, вместо борбите. И този собствен модус, Китай придвижва и при отношението си към палестинско-израелския спор. Вместо да фаворизира и да заема страни, както вършат Съединени американски щати, Китай заема една напълно ясна позиция - неотложно помирение, спокойно урегулиране въз основата на правото и решенията на Организация на обединените нации (тоест основаването на Палестинска държава) и справяне с филантропичната злополука.

Всичко това демонстрира, че ролята на Запада, изключително на Съединени американски щати, от ден на ден понижава, не на последно място, тъй като близкоизточните страни си спомнят Америка на първо място като страна боен интервенционист, а не миротворец, какъвто Китай да вземем за пример сподели, че е. Но в името на мира сред израелци и палестинци, облекчаването на страданията на жертвите и урегулиране на напрежението в района, можем да се надяваме, че Съединените щати въпреки всичко ще последват образеца на Китай и ще се поучат от Си Дзинпин, полагайки старания, с цел да спрат израелските военни дейности в Газа и за започването на разговор.

В противоположен случай има сериозна заплаха спорът да надвиши границите на Газа и да се разпростре из целия Близък изток. В този смисъл може да се каже, че Китай оказва помощ освен на страдащите палестинци, само че и на еврейската страна, която е в действителност геополитически изолирана в Близкия изток и всяка тактическа военна победа против палестинците, единствено ще я изолира стратегически, вместо да я сдобри с арабите. Вместо този неправилен метод на борба, Китай дава на Израел същинска другарска поддръжка, като поставя старания за мир. Защото основаването на една самостоятелна Палестина в границите от 1967 ще тушира забележителна част от арабския конфронтация към еврейската страна и ще отстрани предпоставките за следващи израелско-палестински и изобщо израелско-мюсюлмански ескалации.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР