Светъл му път, великан! На 98 г. почина Давид Душман,

...
Светъл му път, великан! На 98 г. почина Давид Душман,
Коментари Харесай

Почина последният освободител на Аушвиц

Светъл му път, исполин! На 98 година умря Давид Душман, последният оживял боец от освободителите на Аушвиц.

Душман, боец на Червената войска, който по-късно стана интернационален фехтовач, умря в събота, се споделя в изказване на Международния олимпийски комитет.

На 27 януари 1945 година той употребява своя руски танк Т-34 за прекосяване през електрическата ограда на Аушвиц в окупираната от нацистите Полша, помагайки за освобождението на пандизчиите в лагера на гибелта. " Почти нищо не знаехме за Аушвиц ", сподели той, разказвайки този ден в изявление през 2015 година за немски вестник.. Но той видял „ скелети на всички места “.

" Те залитнаха от казармата, седнаха и легнаха измежду мъртвите. Ужасно. Хвърлихме им всичките си консерви и незабавно продължихме да ловим фашистите ", сподели той. Едва след края на войната той научава за мащабите на жестокостите в лагера.

Шарлот Ноблох, президент на еврейската общественост в Мюнхен и Горна Бавария, съобщи, че гибелта на Душман е " изключително мъчителна ".

" Душман е бил на фронта, когато нацистката машина за убийства беше разрушена през 1945 г.; като " Героят на Аушвиц " той беше един от освободителите на концлагера и избави безчет животи ", сподели тя в изказване. " Днес той беше един от последните, който съумя да опише това събитие от личния си опит ", добави тя, описвайки Душман като " самоуверен, почтен и откровен човек ".

От шестте милиона евреи, убити през Холокоста, повече от един милион са убити в Аушвиц-Биркенау, който нацистка Германия основава в окупирана Полша през 1940 година Там умират и над 100 000 други, в това число нееврейски поляци, роми, руски военнопленници и хомосексуалисти.

Душман е един от 69 бойци от неговата дивизия, които са оживели от войната, само че е претърпял съществени пострадвания.

Въпреки това той съумя да стане най-хубавият фехтовач в Съветския съюз и по-късно един от най-големите треньори по фехтовка в света, споделиха от МОК.

Душман е бил треньор на женския тим по фехтовка на Съветския съюз от 1952 до 1988 година и на тази позиция той също е бил очевидец на клането на 11 членове на израелския тим на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година от от радикалната палестинска организация „ Черният септември”.

Шефът на МОК Томас Бах изрази горест във връзка гибелта на Душман. „ Когато се срещнахме през 1970 година, той незабавно ми предложи другарство и съвет, макар персоналния опит на господин Душман с Втората международна война и Аушвиц, и той беше човек от еврейски генезис “, сподели Бах, който е немец.

" Това беше толкоз бездънен човешки жест, че в никакъв случай няма да го не помни ", добави президентът на МОК.

Душман е живял в Австрия няколко години през 90-те години, преди да се реалокира през 1996 година в Мюнхен, където немските медии настояват, че е умрял.

Преди четири години той към момента ходеше съвсем всеки ден в своя клуб по фехтовка, с цел да дава уроци, споделиха от МОК.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР