Свещено езеро - така траките наричали свръхсолената лагуна близо до

...
Коментари Харесай

Поморийското езеро и неговите съкровища

Свещено езеро - по този начин траките наричали свръхсолената лагуна покрай морето в рамките на днешно Поморие. Тогава селището се наричало Анхиало и възникването му е обвързвано точно с езерото и лечебните му свойства. Днес Поморийското езеро е признакът на Поморие и се свързва както с балнеолечението с тиня, луга и рапа (езерна вода), с добива на сол, производството на козметика и не на последно място - като скъпо обитание на повече от 60 типа застрашени от изгубване птици. Според данни на община Поморие и Национален статистически институт градчето притегля сред 20 и 30 млн. лв. от туризъм на година, което е малко над 10% от всички приходи за района - добър резултат поради, че в региона попадат богати общини като Бургас, Созопол, Приморско и други Потенциалът на Поморие за лековит и природосъобразен туризъм би могъл да се развие още повече, само че при изискване, че се запази най-ценният му запас - соленото езеро.

Лагуната се намира на втория по величина миграционен път на птиците- Via Pontica, и всяка година хиляди щъркели, пеликани, гъски и хищни птици минават над езерото на път от Европа към Африка. През разнообразни сезони от годината там могат да се следят над 270 типа пернати, които мигрират, зимуват или гнездят. Част от тях са редки и международно застрашени типове като тръноопашата потапница, червеногуша гъска, къдроглав пеликан, белоока потапница, пойния лебед, рибарки и други Влажната зона също така предлага рядко комбиниране на условия за живот на соленолюбиви растения, доста от тях застрашени - два типа солянки, камилска трева, черноморска ауриния, синята тойна и така нататък

За да се резервира скъпата поморийска тиня и да се подсигурява бавният развой по образуването й (на година се образува единствено 1 мм кал), е значимо да се поддържа хидрологичния и солеви баланс на лагуната. Фактори като замърсяване с битови и строителни боклуци, бракониерство, нерегламентиран рандеман на тиня, презастрояване и апетити за асимилиране на нови терени за градежи са опасност за биоразнообразието и би трябвало да бъдат овладяни.
Автор: Капитал Защита на Поморийското езеро
През 1998 година Поморийско езеро е оповестено за Орнитологично значимо място за птиците, през 2001 година е оповестено за предпазена околност, включено е в Рамсарската спогодба като влажна зона от интернационално значение, а от 2007 година публично е включено в Европейската екологична мрежа " Натура 2000 " като предпазена зона по Директивата за птиците и зона по Директивата на Европейски Съюз за местообитанията. Дейности по опазване на езерото се правят още от 1996 година от природозащитната организация " Зелени Балкани ".

" Поставихме началото с така наречен природозащитни бригади, които се вършат взаимно с наш сътрудник от Англия - Британския концерн за доброволци за консервация (BTCV). Целта ни беше да подобрим местообитанията за гнездене на редки типове птици. Сред тях саблеклюните - присъщи за солените езера, и гривестата рибарка - тип, който относително късно е регистриран в България - през 80-те години на предишния век. Когато започнахме работа тук имаше единствено 6 гнездящи двойки. В последните години са над 2000 ", споделя Димитър Попов от " Зелени Балкани ". Първоначално доброволците вършат опити да обособят места за гнездене върху плаващи дървени салчета, само че опитът не е доста сполучлив - средата в Поморийското езеро е доста нападателна и разяжда съвсем всичко. След това отчасти, с дървени колчета, е възобновен така наречен докторски вал, основан през 60-те години, с цел да отдели най-дебелия слой лечебна тиня за потребностите на двата санаториума в Поморие. " После направихме място за гнездене в профил (близо до вала) с набиване на дървени колчета и образуване на естествено островче вид пясъчна коса ", споделя експертът. Благодарение на " Зелени Балкани " и труда на десетки доброволци рибарките могат да бъдат забелязани от всеки клиент на наличното Поморийското езеро. Преди това те гнездят главно в така наречен северни солници на Бургас - изолиран регион, който е много далечен от града и от по-популярните южни солници.

В интервала 2007 - 2010 година " Зелени Балкани " с финансова поддръжка на Световна банка и Глобалния екологичен фонд, както и на доброволци от 15 страни построяват Посетителски център " Поморийско езеро " върху терен, възложен от общината. В същия интервал тогавашната локалната власт стартира създаването на план за нов Общ организационен проект на Поморие, в който е планувано застрояване с жилища и комплекси на аграрни земи в западния завършек на езерото. Граждански организации сигнализират, че проектът не подхожда на режимите в предпазената околност, както и на други условия на националното и интернационално природозащитно законодателство. В последна сметка той не получава позитивна екологична оценка и към момента не е признат. През 2011 година за кмет на Поморие е определен Иван Алексиев от ГЕРБ, който е на поста към този момент трети мандат. През 2020 година, по силата на двустранно съглашение, " Зелени Бакани " предават Центъра на общината, като упорстват да се запазят неговите функционалности и оферират да продължат осведомителните си действия там. Първоначално кметът отхвърля, само че в последна сметка Общинския съвет утвърждава съглашение за взаимна активност с организацията и Центърът ще отвори порти още веднъж в края на юни.
Димитър Попов, " Зелени Балкани " Фотограф: Надежда Чипева Капитал - брой 23
По думите на природозащитника Димитър Попов има три съществени казуса: замърсяването на езерото с тонове отпадъци - в западната му част има нещо като нерегламентирано бунище и предходната година Община Поморие беше глобена от Регионална инспекция за опазване на околната среда поради това. Следващият проблем е застрояването и натиска за нови градежи. " Вече никой не помни дребното солено езеро навътре в Поморие - то беше част от градските солници, след което беше засипано и застроено - това беше желанието на притежателите след реставрация на земята - да го трансфорат в урегулирани парцели. Сега там се издига така наречен съветски квартал ", показва Попов. Най-вероятно упоритостите на наследниците на солниците в северозападния завършек на Поморийското езеро са същите, само че защото попадат в рамките на предпазената околност, това няма по какъв начин да се случи - градежите там са неразрешени от закона. Това беше доказано от Община Поморие в отговори до " Капитал ". " Общият организационен проект (ОУП) е в развой на разработка. Посоката на развиване на региона е напълно подчинена на отбрана на езерото, с ограничаване/забрана на строителството и каквато и да е човешка интервенция. Заложени са терени с възобновяване на земеделските им функционалности ", показват от офиса на Иван Алексиев.

На въпрос какви ограничения за запазване на езерото се ползват сега, от общината дават отговор: " В момента се работи по рехабилитация на отводнителни канали и уреди. Целта е улавяне на дъждовните и повърхностни - сладки води, и извеждането им от зоната на соленото езерото, в посока Черно море. Така се резервира и функциониращата екосистема в него ". От общината не дадоха отговор на въпроса по какъв начин е регламентирано използването на тиня от хотелите в Поморие (друга заплаха) - образуването и качеството на лечебната тиня зависят както от водно-солевия режим и концентрацията на сол във водата, по този начин и от регенерацията на към този момент употребяваната тиня - санаториумите и хотелите са длъжни да връщат в езерото употребяваната тиня. Там тя се регенерира по натурален метод за 3-4 месеца, до момента в който образуването на нова тиня е доста муден развой, който лишава години.
Фотограф: Надежда Чипева Лечение, козметика, туризъм
Основната причина над 100 хиляди души от целия свят да посещават Поморие всяка година са лечебните процедури с лиманна тиня. То се практикува от древността, а началото на научното калолечение у нас стартира при започване на ХХ век (основател е проф. П. Стоянов). " Медицинските опити с поморийската тиня стартират от 20-те години на предишния век, тогава е издигната първата калолечебница и от този момент се организира здравно лекуване ", споделя доктор Антония Грозева, шеф на Медицинския лицей към Бургаския университет. Тя е работила над 30 години в Специализираната болница за рехабилитация в Поморие (т.нар. държавен санаториум), като 10 от тях е била шеф. " Лечебната лиманна тиня се образува при съществуване на солена морска вода, водорасли, планктон и други Такава тиня има и на други места в Черно море, в Русия, на полуостров Крим, само че тази тук е доста по-богата на сяра и желязо, с доста богат физико-химичен състав, съдържа в себе си органични и неорганични детайли, натрий, магнезий, калий, калций, в действителност цялата Менделеева таблица; също така разнообразни типове ензими и хормони ", споделя доктор Грозева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР