Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан ще започне на 23 март

...
Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан ще започне на 23 март
Коментари Харесай

Рамазан ще започне на 23 март в Египет

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан ще стартира на 23 март тази година в Египет и множеството арабски страни, демонстрират изчисленията на Националния проучвателен институт за астрономия и геофизика в Кайро.

Крайното решение ще бъде взето от Главното мюфтийство (Дар ал Ифта) съгласно наблюденията на Луната, предава Българска телеграфна агенция.

През последните години редица мюсюлмански страни започнаха да разчитат на астрономически калкулации, с цел да дефинират началото на лунните месеци. Според следваната в продължения на епохи традиция обаче първият ден на Рамазан се афишира при появяването на лунния сърп.

Шест комисии в шест разнообразни области на Египет следиха лунния изгрев в последния ден от осмия месец от ислямския календар - Шабан, предходната година. В екипите участваха представители на Националния проучвателен институт по астрономия и геофизика, Главното мюфтийство, Министерството по въпросите на вакъфите и Ал Азхар. Те следиха небето както с телескопи, по този начин с невъоръжено око.

По време на деветия месец - Рамазан, мюсюлманите се въздържат от изразходване на храна, приемане на течности, пушене и полови връзки от зазоряване до залез слънце.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР