Свещеник в град Смила в Централна Украйна беше отвлечен от

...
Свещеник в град Смила в Централна Украйна беше отвлечен от
Коментари Харесай

Украински националисти отвлякоха православен свещеник по време на литургия

Свещеник в град Смила в Централна Украйна беше похитен от група въоръжени мъже в понеделник. Инцидентът е станал по средата на службата и е сниман на видео от смаяни миряни и църковни лица. Кадрите бързо се разпространиха в обществените медии, като мнозина обявиха, че това са украински националисти, нападнали и отвличащи про-руски духовник.

Във видеото хипотетични членове на силите за териториална защита на Украйна могат да се видят да атакуват и принудително отвличат свещеника, както и различен мъж, който съгласно известията се пробва да му помогне в борбата.

Инцидентът е станал в църквата Покров Господен, която е част от Украинската православна черква, която към момента е лоялна към Московската патриаршия.

Това се случва на фона на продължаващия раздор сред украинските църкви. От началото на 90-те години на предишния век някои духовници се откъсват от Украинската православна черква на Московската патриаршия (УПЦ МП) и се причисляват към самостоятелната православна черква на Украйна под ръководството на Киевската патриаршия (ПЦУ), отхвърляйки историческите връзки с Русия.

През последните години разривът се характеризира с принудително завладяване на някои храмове в Украйна от съюзнически поклонници и деятели на Киев, което Руската православна черква (РПЦ) дефинира като „ дивашко “.

Миналата седмица украинските депутати внесоха в Народното събрание законопроект, призоваващ за цялостна възбрана на Московската патриаршия на територията на Украйна и изземване на всички нейни активи в страната.

Представител на УПЦ Министерство на правосъдието протойерей Василий Вознюк, който е секретар на Черкаската епархия, излезе с изказване по отношение на отвличането, че провокацията е осъществена по разпореждане на група локални свещеници, водени от отец Николай Середич, който подбужда „ схизматични дейности “, като упорства храмът да се отдели от РПЦ и да се причисли към ПЦУ.

ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=-_DU_1tMrtw

„ През последните седмици няколко свещенници от Смила, без да се съветват или осведомят своите сътрудници – множеството духовници от смилската деноминация и личните си енориаши, започнаха да подбуждат един различен и читатели от интернет към разцепнически дейности “, сподели той.

Вознюк твърди, че църквата е упълномощила на отец Васил Мирошниченко да потуши раздора в църквата в Смилан, само че бунтовниците явно са го обвинили, че има проруски настроения и са поканили група въоръжени мъже да отстранят принудително отец Васил. Съобщава се, че някои от тези „ хора с оръжие “ към момента „ дежурят “ покрай храма.

В изказването на секретаря се твърди, че отец Васил сега е „ жив и здрав “ и „ продължава службата и изповедта на духовенството от Смиланската деноминация “, до момента в който Середич, който е упрекнат в подбудителство на въоръжени хора към принуждение против свещеник, е получил възбрана за осъществяване на активност като свещенник, в очакване на следствие на този случай.

Въпреки това видеото на случая бързо се популяризира и мнозина показаха отвращение от дейностите на членовете на украинските сили за териториална защита.

Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин е почнал следствие по случая за похищение, за „ идентификация на забърканите лица “.

Инцидентът се случва, когато Москва сега организира военна интервенция в Украйна. Въпреки това, село Смила не е виждало никакви борби през този интервал, макар че някои елементи от Черкаска област са претърпели обстрел както от съветски, по този начин и от украински сили.

Операцията на Русия започва предишния месец след седемгодишно опълчване поради неуспеха на Киев да извърши изискванията на Минските съглашения. Протоколите с немско и френско ходатайство бяха предопределени да уредят статута на ДНР и ЛНР в границите на украинската страна.

Сега Русия изиска Украйна публично да се разгласи за неутрална страна, която в никакъв случай няма да се причисли към водения от Съединени американски щати боен алианс НАТО. Киев упорства, че съветската атака е била изцяло непровокирана и отхвърли изказванията, че е възнамерявал да си върне Донбас със мощ.

Превод: СМ

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР