Свещеник от Сливен и съпругата му осъдиха регионалната здравна инспекция

...
Свещеник от Сливен и съпругата му осъдиха регионалната здравна инспекция
Коментари Харесай

Семейство спечели дело за дискриминация след недопускане до градина на неваксинирано дете

 Свещеник от Сливен и брачната половинка му осъдиха районната здравна ревизия за дискриминация, тъй като едно от децата им, което е без сложени наложителни ваксини, е спряно от детска градина.

Отец Евгений от Сливен е татко на девет деца, като две от най-малките не са ваксинирани поради съображения на родителите за сигурността на имунизациите. Родителите са отказали да слагат на децата наложителните в Имунизационния календар ваксини, подписвайки осведомено единодушие по силата на Закона за здравето, споделя " Дневник ". Липсата на имунизации става причина да бъдат спрени фамилните помощи за двете деца, а едното от тях да не е позволено до детска градина. В резултат отец Евгений и брачната половинка му завеждат в Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) тъжба за дискриминация против министъра на опазването на здравето и шефа на Регионалната здравна ревизия в Сливен. През април 2019 година КЗД отсъжда, че институциите не са нарушили Закона за отбрана от дискриминация, а фамилията оспорва това решение пред Административния съд – Сливен.

Съдебният състав показва, че решението на КЗД е взето без позволени процесуални нарушавания, само че преценя, че то " е голословно и постановено в противоречие с материалния закон ". Съдът приема, че недопускането на детето до градина съставлява директна дискриминация. Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд. В решението на Административния съд - Сливен, категорично се показва, че качеството и противопоказанията на имунизациите не могат да бъдат предмет на разискване в съответното дело. Същевременно от решението се схваща, че нито представител на КЗД, нито шефът на РЗИ - Сливен, нито министърът на опазването на здравето са се явили на съвещанието по делото, макар че са били постоянно призовани.

Съгласно Наредба 15/2005 година за имунизациите в България при отвод от наложителните ваксини родителите правят административно нарушаване, което предстои на санкция по Закона за здравето. Същевременно в Наредба 3/2007 година за здравните условия към детските градини е указано, че се одобряват деца с сложени наложителни имунизации, като се прави изключение за случаите, когато има медицински противопоказания и децата са освободени от ваксини с лекарско решение. Съдът се базира точно на въведеното в Наредба 3 изключение и декларира, че " законодателят позволява до достъп до предучилищно посещаване в държавно детско заведение и деца, които не са ваксинирани ".

" Ако се пренебрегва поставеното изискване за съществуване на противопоказания, то събитието, че се позволява такава категория неимунизирани деца да посещават детска градина, постанова извода, че и тяхното наличие в заведението при едно вероятно заболяване би могло да сложи в риск имунизираните деца (какъвто е изразеният в писмото на РЗИ - Сливен). Следователно, в случай че съображенията на законодателя, респективно на заинтригуваните в актуалното произвеждане страни са за прекъсване и попречване разпространяването на епидемии, то би следвало възбраната за достъп до детска градина на неимунизирани деца да е еднопосочна и безапелационна досежно всички деца без сложени наложителни ваксини ", се споделя в решението.

Съдът декларира, че не намира логичност в изразеното от сливенската здравна ревизия мнение, че неимунизираните деца слагат в риск ваксинираните. Пред Комисията за отбрана от дискриминирането от инспекцията са показали, че неимунизираните деца са изложени на риск от заболяване и слагат в риск имунизираните заради основаване на условия за намаление на груповия имунитет. Сега в решението си съдът споделя, че задачата на имунопрофилактиката е точно посредством въвеждане в организма на лекарствен артикул да се сътвори деен или въздържан имунитет и " съществуването на сложена ваксина против несъмнено заболяване (в случая посочените в детска възраст) допуска основаване на дълготраен имунитет у детето, заради което и не следва да съществува риск от заразяване ".

Съдът приема, че прекъсването на детето от градина съставлява нарушаване на Конвенцията за правата на индивида и биомедицината, съгласно която всяка намеса, обвързвана със здравето, се прави единствено със свободно и умишлено изразеното единодушие на заинтригуваното лице.

Така съдът намира, че с отхвърли на администрацията да допусне детето до държавна детска градина то е сложено в по-неблагоприятно състояние от други деца, чийто достъп е обезпечен, макар че не са ваксинирани заради съществуване на медицински противопоказания. Така правосъдният състав анулира решението на КЗД.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР