Сватбените ритуали в Пещера се връщат в своя дом –

...
Сватбените ритуали в Пещера се връщат в своя дом –
Коментари Харесай

Обновена Ритуална зала очаква първите младоженци

Сватбените ритуали в Пещера се връщат в своя дом – Ритуалната зала на града, заяви Стоян Йовчев от администрацията. Сградата, която е монумент на културата, бе актуализирана по план за повишение на енергийната успеваемост. Въпреки че бе санирана първа, съгласувателни процедури с Националния институт на паметниците на културата, отложиха формалното рязане на лентата. Днес това направиха кметът Николай Зайчев, Ангел Палаозов – шеф на компанията реализатор „ Сигма строй “ и ръководителят на плана Стела Павлова.

Емблематичната за хиляди пещерски фамилии постройка е издигната при започване на 20 век, има статут на архитектурно-строителна недвижима културна полезност. Дейностите по енергийната успеваемост бяха осъществени най-вече отвътре, с цел да се резервира истинският външен тип на постройката. Отвън бяха актуализирана боята и покривът. Достигнат е клас „ А “ на енергопотребление на постройката. Монтирана е и рампа за трудноподвижни хора и колички.

При разкриване кметът Николай Зайчев сподели, че са осъществени спомагателни действия отвън плана по канализационна част, дворното място и други.

От общината прецизират, че актовата зала е била поддържана през годините, само че първият етаж на постройката е бил изцяло безстопанствен. Сега той е ремонтиран и още веднъж дава комфорт на младоженците.

Средно по 150 сватбени ритуала се правят всяка година в Пещера. Още тази събота се чака в обновената постройка да бъде подписан първият брак след ремонта.

Проектът за ремонт на залата е на обща стойност близо 208 хиляди лв., по-голямата част от които са съфинансирането от европейските фондове.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР