Сватбата е събитие, което присъства в съзнанието на всяка жена

...
Сватбата е събитие, което присъства в съзнанието на всяка жена
Коментари Харесай

Сватбените суеверия - от мит до реална опасност за щастието

Сватбата е събитие, което участва в съзнанието на всяка жена още от детските ѝ години. Има редица сватбени суеверия, които са се запазили от дълбока античност. Ето кои са най-интересните от тях, свързани със сватбения ден:

Младоженецът не би трябвало да вижда роклята на булката преди сватбата. Това поверие датира още от времето, когато родителите уреждали браковете. Тогава на младоженците им било неразрешено да се виждат преди бракосъчетанието. Така бракът бил сигурен, защото в противоположен случай младоженецът можело да не хареса булката и да се откаже от нея.

Това поверие е обвързано и с булчинския воал. Благодарение на него срещата на младоженците се отлагала до последния вероятен миг, с цел да се понижи опцията церемонията да се провали.

Смятало се още, че когато булката носи покривало по пътеката към олтара, тя се прикрива от зли очи, които завиждат на щастието ѝ.

Друг доста известен обред е хвърлянето на букета. То се явява като един тип предсказване – коя ще е идната омъжена жена. Още в Средновековието се е считало, че парче от роклята на булката носи шанс. Затова в един миг от церемонията гостите се втурвали да раздерат дрехата на младоженката. За да ги разсее и да успее да избяга, тя хвърляла букета.

Шаферките също играят значима роля в сватбената гала. Традицията повелява те да са облечени еднообразно. В античен Рим тяхната роля била да защищават булката от злите сили и от някогашните ѝ любови.

Булката би трябвало да носи нещо остаряло, нещо ново, нещо назаем или нещо синьо, с цел да не я урочасат. Това е едно от най-разпространените суеверия. Тази традиция била открита още във Викторианската ера. Носенето на нещо остаряло съставлява предишното на булката, а нещо ново символизира щастливото бъдеще. Булката също по този начин би трябвало да вземе нещо назаем от някой, който е щастливо женен, с цел да има дълъг фамилен живот, написа Дарик. Нещо синьо пък значи честност и обич.

Пренасянето на булката през прага на дома защищава от неприятна прокоба. Трябва да се внимава булката да не се спъне на прага на новия дом, по тази причина е по-добре младоженецът да я придвижи на ръце.

Сватбената рокля пък не би трябвало се пере през първата година от брака.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР