Сватба, достойна за Гинес, вдигнаха в Арбанаси. Младоженци се врякоха

...
Сватба, достойна за Гинес, вдигнаха в Арбанаси. Младоженци се врякоха
Коментари Харесай

Над 4000 души на Северняшка сватба в Арбанаси

Сватба, почтена за Гинес, подвигнаха в Арбанаси. Младоженци се врякоха в сватбен съюз пред 4500 души, а персоналното им празненство продължи три дни.

Третия ден от персоналния си празник те споделиха с хора от цялата страна, които не бяха възпрепятствани даже от 40-градусовата горещина.

Ива и Георги от Луковит аплайват и за връх на Гинес. Сватбеното празненство стартира в петък и продължава и през днешния ден.

Ива сподели, че при нея вълнението е доста огромно и е сбъднала една голяма фантазия.

„ По този метод си представях сватбения ден, само че детайлите мъчно бихме могли да си представим авансово. Тук са роднините ни, родителите, те също вземат участие в цялото събитие – кой, какво, по какъв начин ще взе участие, по какъв начин ще реагира…

Още откогато се запознахме имам такава настройка да се случи по този начин, и за мен беше напълно естествено, че сватбата ми ще наподобява по този метод. Носията е автентична”, добави Ива.

Младоженецът Георги изясни, че ризата на булката е от неговия край, Луковитския, от Плевенско също, началото и края на Северозападна България. Престилката, монетите, трепките, почелника.

Той добави, че концепцията за сватбата е тръгнала от него и не му е било мъчно да убеди Ива.

„ Ива е българка по душа, тя носи българския дух в себе си, единодушието беше взаимно, решението беше взаимно, дали съм си представял сватбата си по този метод – да, представял съм си я, не като елементи, само че като план.

Сватбата е в продължение на 3 дни – околните бяха много разчувствани като схванаха, че ще създадем по този метод сватбата”.

Георги описа, че когато е чел сюжета на майка си, тя доста живо се е развълнувала, насълзили са й се очите, и споделила, че в нейното село едно време по този начин са се правили сватбите.

За да съумеят да пресъздадат сватбата, младите са отворили етнографските учебници, с цел да видят по какъв начин се е правело.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР