Свързаност, подкрепа за талантите и инвестиции за успешна паневропейска иновационна

...
Свързаност, подкрепа за талантите и инвестиции за успешна паневропейска иновационна
Коментари Харесай

Мария Габриел откри в Барселона Срещата на върха на европейските стартъпи

Свързаност, поддръжка за гениите и вложения за сполучлива паневропейска иновационна екосистема

Мария Габриел откри в Барселона Срещата на върха на европейските стартъпи “EU-Startups Summit ”. Мащабният двудневен конгрес събра над 1500 създатели на стартъпи, новатори и вложители от цяла Европа за разискване на целите, провокациите и новите благоприятни условия за европейската иновационна екосистема.

„ Свидетели сме на нова вълна от високотехнологични нововъведения, която е с капацитет да промени всеки бранш от стопанската система. Съвместно с европейската иновационна общественост постигнахме огромен триумф. Броят на „ еднорозите “ в Европа се е нараснал повече от три пъти от 2017 година насам, като единствено за 2021г. броят им е подсилен от 44 на 89 по отношение на миналата година. В същото време, вложенията в рисков капитал са се нараснали 10 пъти в интервала 2015-2021 година Сега е моментът Европа да влага огромно в нововъведения, работи за свързване на локалните екосистеми и очертае съответни начинания за адресиране на провокациите пред стартъпите. Сътрудничество и нова Европейска стратегия за нововъведения ще обезпечат водачество на Европа в региона на нововъведенията “, съобщи българският еврокомисар.

Според Мария Габриел, конкурентните преимущества на Европа са водещата роля в науката, мощната индустриална база в браншове с физически съставен елемент и запасът от гении в региона на инженерството. Тя акцентира на самодейностите в ресора си в поддръжка на стартъпите и новаторите. Европейската тактика за университетите за първи път слага в центъра науката и нововъведенията. Европейският съвет по нововъведения и Европейският институт за нововъведения и технологии работят в синергия, подкрепяйки новаторите и бъдещите софтуерни първенци.

Kомисар Габриел показа главните детайли на визията си за нова европейска стратегия за нововъведения. На първо място, това е достъпът до финансиране посредством рисков капитал, с цел да бъдат подкрепени фирмите в сериозната фаза на напредък. Второ, нужни са нови регулаторни ограничения на единния пазар. Трето, нужни са начинания за образование и привличане на гении. Друг значим аспект е понижаване на разликите в достиженията в региона на нововъведенията сред районите.

„ Работим с екипа ми за основаване на Европейска стратегия за нововъведения. Тясното съдействие с районите, университетите и промишлеността ще разреши да свържем районните и локални екосистеми. Това ще подкрепи използването на високите технологии за справяне с световни провокации в области като енергетиката, подвижността, селското стопанство. Само с обединени старания и подобаваща среда за поддръжка на стартъпите, те ще развиват своите артикули и услуги в Европа, ще основават работни места и притеглят гении. Европа – водач в нововъведенията и привлекателно място за гении – това е нашата упоритост “, заключи Мария Габриел.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР