Свързаният с ООН Международен съвет за контрол на наркотиците (INCB)

...
Свързаният с ООН Международен съвет за контрол на наркотиците (INCB)
Коментари Харесай

Предупреждават за скрита епидемия от употреба на наркотици от възрастните хора

Свързаният с Организация на обединените нации Международен съвет за надзор на опиатите (INCB) прикани в отчет, оповестен през днешния ден, за повече дейности по повод " скритата зараза " от приложимост на опиати измежду възрастните хора, оповестява " Франс прес ".

Ежегодният отчет на съвета отбелязва, че " днешното застаряващо население на света идва с ново предизвикателство, а точно - нараснала накърнимост на по-възрастните хора към използването на опиати и взаимозависимост от опиати ".

Докладът признава, че са нужни " повече проучвания и разширено събиране на данни " по тематиката, а също по този начин показва неналичието на консенсус по отношение на това какво съставлява по-възрастен човек в този подтекст.

Въпросът се усложнява в допълнение от изследване, представено в отчета, което " пресмята, че процесът на стареене може да се форсира с най-малко 15 години измежду хората с проблеми с използването на субстанции ".

Въпреки това се споделя, че данните, които към този момент са разполагаем, демонстрират " тревожна наклонност ".

Например в Съединени американски щати, цитират се изследвания, които демонстрират, че използването на болкоуспокояващи, успокоителни и седативи е по-висока при възрастните хора, в сравнение с измежду общото население.

В допълнение в отчета се споделя, че " при сравняване на използването на опиати през предходната година за хора на 65 и повече години в Съединени американски щати използването на канабис се е нараснала от 1,2% през 2012 година до 5,1% през 2019 година ".

Аспекти на явлението могат да се следят и в страните с по-ниски приходи.

" Оценките за използването на субстанции в Индия и Нигерия демонстрират забележителна приложимост на немедицински фармацевтични опиоиди и сироп за кашлица измежду възрастовата група 45-64 години, а в Нигерия немедицинската приложимост на транквиланти е най-разпространена измежду хората на възраст 60-64 години, " съгласно отчета.

INCB споделя, че е належащо повече внимание върху казуса, с цел да се приспособят стратегиите за лекуване за тази възрастова група.

Сред характерните провокации, пред които са изправени, е " полифармацията или смесването на пет или повече медикаменти дневно - или медикаменти, отпускани без рецепта, или противозаконни медикаменти ".

Тази форма на корист може да направи възрастните хора изключително уязвими за развиване на набор от положения, в това число респираторни проблеми, чернодробни болести и диабет.

В допълнение, " стигмата и срамът ", произлизащи от злоупотребата с субстанции, могат да доведат до изолираност.

Докладът също по този начин обръща внимание на това по какъв начин пандемията на ковид е " повлияла отрицателно " на международната верига за доставки на медикаменти и е нарушила достъпа до услуги за лекуване на психологично здраве.

INCB споделя, че това спиране е " извънредно тревожно ", поради жертвите, които блокирането и другите ограничавания постановат на психологичното здраве на жителите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР