Свързани със Северна Корея хакери са атакували рекорден брой криптоплатформи

...
Свързани със Северна Корея хакери са атакували рекорден брой криптоплатформи
Коментари Харесай

Северна Корея е обрала рекорден брой криптоплатформи през 2023

Свързани със Северна Корея хакери са атакували рекорден брой криптоплатформи през 2023 година, сочи отчет от сряда на Chainalysis.

Данните, събрани от 2016 година до 2023 година, демонстрират, че предходната година хакерски групи, подкрепяни от Пхенян, са съумели да хакнат 20 криптоплатформи - най-високия брой, регистриран в границите на този интервал, съгласно компанията за блокчейн разбори.

Свързаните със Северна Корея хакери са откраднали криптоактиви на стойност малко над 1 милиарда $ през предходната година, което е по-малко от рекордните 1,7 милиарда $ през 2022 година

" Свързаните със Северна Корея хакери се усилват през последните няколко години, а групи за кибершпионаж като Kimsuky и Lazarus Group употребяват все по-разнообразни злонамерени тактики, с цел да придобият огромни количества криптоактиви ", показват в отчета си от Chainalysis.

Друга компания за блокчейн разбори - TRM Labs, пресмята, че свързани със Северна Корея хакери са откраднали криптовалути на стойност минимум 600 млн. $ през 2023 година

През септември ФБР разкри, че севернокорейската Lazarus Group е виновна за кражбата на към 41 млн. $ в криптоактиви от онлайн платформата за казино игри и залагания Stake.com.

На 29 ноември Службата за надзор на задграничните активи към Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC) наложи наказания на Sinbad.io - криптомиксер за виртуални валути, основен инструмент за пране на пари за Lazarus Group. Криптомиксерите са услуги, които смесват криптовалути от разнообразни източници, с цел да създадат преводите по-трудни за следене.

От OFAC считат, че Sinbad.io е виновна за подпомагането на Lazarus Group в изпирането на милиони долари, откраднати от разнообразни хакерски групи, сред които небезизвестните Horizon Bridge и Axie Infinity.

Предишни проучвания разкриват, че свързани със Северна Корея хакери са откраднали стотици милиони криптовалути, с цел да финансират стратегиите на режима за нуклеарни оръжия. Откакто организира първия си нуклеарен опит през 2006 година, на Северна Корея бяха наложени няколко наказания от Организация на обединените нации, целящи да лимитират достъпа на режима до източници на финансиране, нужни за поддържане на нуклеарните му действия.

" Само през последните две години са откраднати близо 1,5 милиарда $, а хакерските умения на Северна Корея изискват непрекъсната зоркост и нововъведения от страна на бизнеса и държавните управления ", се споделя в отчета на TRM Labs от 5 януари. " Въпреки забележителния прогрес в киберсигурността измежду тържищата и засиленото интернационално съдействие в следенето и възобновяване на откраднати средства, през 2024 година евентуално ще се появят нови провокации от страна на най-големия киберкрадец в света. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР