Свързани новиниНатрапчив страх, неконтролируема тревожност, социална изолация. Все повече хора

...
Свързани новиниНатрапчив страх, неконтролируема тревожност, социална изолация. Все повече хора
Коментари Харесай

Фобиите, които ни мъчат: Фалшивият живот в социалните мрежи запълва емоционални празнини

Свързани вести

 Натрапчив боязън, неконтролируема тревога, обществена изолираност. Все повече хора страдат от някакъв тип уплаха, която трансформира модела им на държание и доста утежнява качеството на живот. Изпадайки в паническо положение, те изпитват действителни телесни признаци като мощно сърцетуптене, изпотяване, световъртеж, главоболие, гадене. И даже да осъзнават, че казусът е психичен, мъчно могат да се оправят с него.
Прочетете още
TrafficNews потърси за коментар психиатъра д-р Веселин Герев, който в поредност от материали ще опише за най-често срещаните уплахи, на какво се дължат и по какъв начин да се оправим с тях.

Социалните мрежи се трансфораха във виртуална витрина за живота ни, която надали в миналото ще излезе от мода. Където и да отидем, бързаме да създадем фотография и да я публикуваме във Фейсбук или Twitter. Защото, в случай че не са разбрали хората, че си бил на обещано място, за какво въобще си ходил? Оказва се обаче, че това води само до проформа страсти, а от време на време има фрапантно разминаване сред метода, по който се усещаме, и това, което споделяме в обществените медии. 

„ Общо взето множеството фотоси в обществените мрежи са за театралничене. Тоест, изпълнени са с доста форма, само че в множеството случаи са лишени от кой знае какво наличие. Целта е да се похвалиш, само че по този метод създаваш безусловно подправен виртуален имидж ”, разяснява доктор Веселин Герев. Според него това компенсира един голям психичен проблем – невъзможността да си създадем приятни страсти.

„ Аз постоянно съм твърдял, че не е належащо човек да е на скъпо място, в първокласна конюнктура, с цел да си достави приятни страсти. Вероятно сте забелязали, че съвсем никой не се снима по какъв начин чете книга. Снимките са от отрупани маси, което е фантазията на българина. Голяма и доста отрупана маса или в някакъв полумрак в заведение, или на първокласно място за показност. И нищо повече ”, показва психиатърът.

Малцина си задават въпроса какви страсти им е донесло съответното събитие или пътешестване. Основно се разчита на обстоятелството, че обявата ще провокира злоба у всички, които я видят. „ Просто това е обезщетителна реакция на един доста огромен прочувствен недостиг, на прочувствена празнота. Защото, отново споделям, малко хора могат да си основат същински страсти. Просто това са подправени страсти, които в множеството случаи са и купени ”, добавя експертът.

Той вижда детайл на показност и измежду хората, които се подредиха на опашка, с цел да си купят билети, достигащи до 400 лв., за представлението със световноизвестния американски актьор Джон Малкович в Народния спектакъл. Въпреки че театърът си има много фенове и обичайно билетите се изкупуват за месеци напред. А и Малкович има фенове България, които желаят да го дивят и в ролята на сценичен артист.

„ Между другото, два дни преди този момент Малкович ще играе същата пиеса в Гърция. Там билетите са по 50 лв.. Тъй че тук нещата са може би малко изсилени. Естествено, че ще търсят и изкуството, само че може би ще има и огромна доза показност. Доста хора имат финансовата опция да си купят билети по 400 лв. и в случай че са негови фенове, за тях това няма да е проблем. Все отново желаят да го видят и в такава роля, а и самото име продава. При нас чуждопоклонничеството значително си споделя думата, само че това е въпрос на народопсихология ”, счита доктор Герев.

Относно тези, които преглеждат непознатите фотоси и постове в обществените мрежи пък, те попадат в ролята на воайори. Подсъзнателно виждайки, че някой е правил нещо, си споделят: Ей, за какво аз не съм го направил още! И стартира едно лудо съревнование.

„ Това е отново същият неправилен модел. Влагат се средства в безусловно нерационални действия. Хора се снимат до движимости или с движимости. Това е метод да се запълни една голяма прочувствена празнота и да бъде „ осмислен ” един неправилен живот или всекидневие. Може да съм малко краен, само че в множеството случаи това е по този начин ”, безапелационен е  д-р Веселин Герев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР