Свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ Брикел е сред най-проблемните въглищни

...
Свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ Брикел е сред най-проблемните въглищни
Коментари Харесай

България е в топ 20 на най-замърсените със серен диоксид държави

Свързаната с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Брикел " е измежду най-проблемните въглищни централи в България

© Юлия Лазарова Най-големите горещи точки на замърсяване със серен диоксид са в Русия, ЮАР, Иран, Саудитска Арабия, Индия, Мексико, Обединени арабски емирства, Турция и Сърбия.
ТЕЦ-овете в България не престават да замърсяват със серен диоксид (SO2). Страната е единствената от Еевропейския съюз (ЕС) в топ 20 на страните с най-високи равнища на замърсяване със SO2. Другите европейски страни, попаднали в класацията, са Украйна и Сърбия.

Това е един от изводите от отчет на Greenpeace, който употребява данни от спътник на НАСА за мониторинг на качеството на въздуха.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Основната причина за замърсяването е неприятният надзор върху въглищните централи, като в изследването са посочени 423 " горещи точки " на замърсяване по света. Маришкият басейн край Стара Загора е в първите 50, а Топлоелектрическа централа " Бобов Дол " и централата на Ахемд Доган във Варна са в топ 150.

Серният диоксид е измежду замърсителите, с които България към момента не съумява да се пребори и Европейската комисия (ЕК) към този момент заведе дело против нас за нарушаване на допустимите правила.

Българият проблем

България генерира с 350 килотона излъчвания на серен диоксид на година. Това количество не е толкоз впечатляващо спрямо първенците в класацията Индия, Русия и Китай - надлежно 4586, 3683 и 2578 килотона. Но се откроява на фона на останалите страни членки на Европейски Съюз. Ключов е районът на югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи, употребяващи въглища - държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", свързаната с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Брикел ", както и така наречен американски централи " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 ".

Маришкият комплекс попада измежду международните " горещи точки " на излъчванията на серен диоксид под номер 33 в света, с 205 килотона излъчвания за 2018г. Там обаче евентуално същинските замърсители са държавната топлоцентрала и " Брикел ", защото на процедура американските ТЕЦ-ове покриват условията на Европейски Съюз.

Меглена Антонова от Greenpeace посочи пред " Дневник ", че всеки от българските ТЕЦ-ове рапортува излъчвания в границите на допустимото, само че дружно, отделяните от тях газове надвишават позволеното национално равнище.

Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", още веднъж обвързвана с Христо Ковачки, също е избран като гореща точка - под номер 98 с 85 тона середн диоксид.

На 140-то място се появява и Варна. Основно това е обвързвано с активността на химическите фабрики в района. Разбира се може да се допуска, че въздействие оказва и ТЕЦ-ът на Ахмед Доган, който от предходната година възобнови активността си. Но публично той работи на газ, а и по данни на " Капитал ", предоставени от Електроенергийния систематичен оператор, за цялата 2018-а и първите 4 месеца на 2019 година Топлоелектрическа централа " Варна " е функционирала действително към 300 часа (не повече от 14 дни). Което на процедура значи неосезаем резултат върху въздуха.
Ново дело против нас
България не взима съществени ограничения по въпроса със серния диоксид, по тази причина и Европейската комисия стартира наказателна процедура против страната.

В края на юли от Брюксел заяви, че завежда дело за превишаване на нормите на SO2 в региона на Гълъбово, където са съсредоточени най-големите въглищни централи. Първата стъпка е да се установи има ли нарушаване, а по-късно може да последва санкция.

България към този момент беше наказана през 2017г. за превишаване на нормите на фини прахови частици. В момента страната би трябвало да подхваща ограничения, с цел да покаже забележителен прогрес, в противоположен случай ще бъде санкционирана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР