Свързан текст: Зеленски планира забрана на Украинската православна църква. Захарова:

...
Свързан текст: Зеленски планира забрана на Украинската православна църква. Захарова:
Коментари Харесай

Патриарх Даниил написа писмо на Украинския митрополит Онуфрий на фона на новините, че режимът на Зеленски се кани да забрани каноничната православна църква

Свързан текст: Зеленски възнамерява възбрана на Украинската православна черква. Захарова: Кощунство, което няма да успее

Писмо на Негово Светейшество Българския патриарх ДАНИИЛ до Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит ОНУФРИЙ:

Ваше Блаженство,

На днешната дата тъкмо преди 10 години беше осъществено Вашето тържествено въдворяване за митрополит Киевски и на цяла Украйна след каноническия избор, сбъднат от епископите на Украинската православна черква. За този десетгодишен интервал Вие се утвърдихте като заслужен правоприемник на велики архиереи и изповедници, светителствували на Киевската митрополитска катедра. Вашата пословична невзискателност, примирение, дълготърпение, обич към монашеството и монашеския метод на живот, блян към строго спазване на завети ни от св. отци каноничен ред в Църквата, са присъщи черти на Вашето нелеко служение като предстоятел на братската Украинска православна черква. Времето на Вашето първосветителство съответства с тежки тествания за украинския народ и неговата Църква. Вие устояхте и продължавате, с Божията помощ, да устоявате на всички опити за основаване на разцепление, опазвайки единството, целостта и каноничността на Украинската православна черква. Същевременно това бяха години на разделяне вътре в самото украинско общество, при което Вие постоянно се проявявахте като обединител и миротворец – евангелски дълг за всеки един същински Христов овчар.

Ваше Блаженство,

През последните години братска Украйна минава през страшното горнило на кръвопролитна война. Всички ние се молим старателно за мира в Украйна, който е значимо изискване и за мира по целия свят. Ние се молим персонално за Вас, та Всемилостивият Бог да Ви дарува още дълги години в здраве, духовна разсъдливост и жизненост, с цел да ръководите богодаруваната Ви Украинска православна черква за спасението, мира и духовното процъфтяване на благочестивия украински народ.

На многая и благая лета, Ваше Блаженство!

Като крънкам Вашите св. молебствия, оставам на Ваше Блаженство с обич в Христа брат,

Патриарх Български † ДАНИИЛ

18.08.2024 година

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР