Свърши квотата за достъп до връх Ботев с автомобили по

...
Свърши квотата за достъп до връх Ботев с автомобили по
Коментари Харесай

Свърши квотата за достъп до връх Ботев с  автомобили

Свърши квотата за достъп до връх Ботев с коли по пътя Калофер-Паниците-връх Ботев за този уикенд. Пределът от 10 разрешителни за придвижване на моторни транспортни по трасето с стеснен достъп бе достигната още през вчерашния ден, 10 юли, в 14.00 часа, оповестиха от дирекцията на Национален парк Централен Балкан. Юли и август са най-натоварените месеци, а поръчките за потребление на маршрута се подават не по-късно от три дни преди мечтаната за пътешестване дата, припомниха от парковата администрация. Резервациите се вършат в парковата дирекция, те са безвъзмездни и е добре да се декларират по-рано, с цел да е несъмнено, че ще се сдобиете с опция да качите старопланинския отличник с автомобил. Само 10 коли в събота и неделя могат да се качат до връх Ботев.

Съгласно Плана за ръководство на Национален парк Централен Балкан по избраните пътища с стеснен достъп се позволява придвижването на до 10 моторни транспортни средства дневно и то единствено в събота, неделя и публични празници Разрешението за коли до връх Ботев е единствено за интервала от 1 юни до 15 септември, след координиране с Дирекцията на Национален парк " Централен Балкан “.

Паркът обаче предлага и други атрактивни автомобилни и пешеходни направления. Пътят от село Тъжа до хижа „ Тъжа “ е доста добър, той води до контролно-информационния пункт „ Сладката вода “. От там по пътека се стига до едни от най-красивите водопади в тази част на „ Централен Балкан “ – Бабското пръскало, а покрай него е и още по-внушителното Кадемлийско пърскало.

Само на час от Пловдив е началото на екопътека „ Бяла река “, която се извива в ждрелото на реката. В началото на лятото тя бе ремонтирана възобновена след зимния сезон и проливните пролетни дъждове. Гледките към реката и към планината са невероятни, а маршрутът не е тежък. Цялото трасе се изминава за към два часа при умерено движение, а има и по-кратък вид, който обгръща единствено част от целия маршрут.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР