Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не

...
Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не
Коментари Харесай

Конституционалист: Може да се гласува вот на недоверие на служебното правителство, после ще бъде отменен

Свалянето на служебно държавно управление не е невероятно, макар че не би трябвало да се случва. Това разяснява в утринния блок на Българска национална телевизия преподавателят по Конституционно право и някогашен парламентарен арбитър Пламен Киров. По думите му има разнообразни хипотези, които могат да осъществят сходно нещо, само че след време то ще бъде анулирано от конституционния съд.

" Всичко е допустимо в България. Веднага ви давам хипотезата, която може да се осъществя след вчерашните баталии в националното заседание. Парламентарната група на ПП-ДБ прави едно тематично болшинство с опозицията, сменят росен желязков. Новият ръководител който ще излъчи националното заседание включва в дневния ред процедура за гласоподаване на избор на съмнение и гласоподават избор на съмнение. Пък по-късно опозицията в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи да жалят в конституционния съд ", изясни конституционалистът.

По думите му, вотът ще има правна стойност само че краткотрайна. Ще промени обаче обстановката.

" Този кабинет, на който ще му бъде гласуван избор на съмнение, ще продължи да си работи, само че президентът няма да е задължен да назначи на мястото на препоръчаните за промяна министри - нови ", изясни Киров.

Според конституционалиста е ясно, че сходен избор не би издържал инспекцията на Конституционния съд, само че това няма да стане бързо.

" Ще има правна стойност до изговаряне на Конституционния съд. А Конституционният съд не работи доста бързо, общо взето Светият синод работи по-бързо от нашия Конституционен съд, тъй че сходно решение ще създаде правно деяние, само че след това решението ще бъде оповестено за противоконституционно ", изясни още проф. Киров.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР