Свалянето на инфлацията не може да стане с еднократни мерки,

...
Свалянето на инфлацията не може да стане с еднократни мерки,
Коментари Харесай

Иван Костов: Докладът на финансовото министерство е писан от некомпетентен политик

Свалянето на инфлацията не може да стане с еднократни ограничения, а България няма по какъв начин да чака отстъпки за присъединение към еврозоната, в случай че нарушава и двата индикатора - прага за инфлацията и изискването за бюджетния недостиг. Това съобщи някогашният министър председател Иван Костов в изявление за „ Блумбърг ТВ ".

Заради геополитическата конюнктура има заплаха България да бъде отклонена от европейското си развиване, счита Костов. " Рискът за нас е доста огромен, тъй като сме в периферията на Европа, не сме в „ Шенген “, не сме в еврозоната. Ако нещо се откърти от Европейски Съюз или бъде изоставено на бурите на ориста, това ще бъде периферията . От геополитически съображения единствената детерминанта, по която би трябвало да се движи България, е да влезе във вътрешния интеграционен кръг - в еврозоната и в Шенген. Иначе няма по какъв начин да посрещнем тези опасности ", аргументира се той.

Иван Костов разяснява и изтеклия до някои медии отчет на министъра на финансите, поради който Росица Велкова свика незабавна конференция, на която разгласи, че служебния кабинет ще внесе проектобюджет на страната в новия парламент. В документа се предизвестява за допустима смяна на валутния курс и потребност от прибягване до помощта на МВФ. „ Това изобщо не е жанр на Министерството на финансите. Това са фрази, вкарани с политически подтекст и писани от политик “ , счита Костов. Според него отчетът е " оценка на опасности, направена от незапознат човек ".

Според Костов действителна основа имат страховете на Министерството на финансите, че при заложените политики за растеж на минимална заплата и на пенсиите се обрисува неспособност да се влезе в недостиг в границите на 3%.

" Нивото на моето отчаяние ме кара доста деликатно да следя държанието на политическата групировка, за която ще гласоподавам. Ако те не изпълнят задължението си да вкарат бюджетния недостиг в границите на 3%, аз няма да гласоподавам повече за тях ", уточни някогашният министър председател по отношение на идния парламентарен избор.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР