Свалянето на американския дрон в Черно море категорично е вражеска

...
Свалянето на американския дрон в Черно море категорично е вражеска
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Свалянето на американския дрон в Черно море е руска провокация

Свалянето на американския дрон в Черно море изрично е вражеска провокация от страна на Русия. Това съобщи в ефира на Нова телевизия някогашният министър на защитата Тодор Тагарев.

По думите му решението за свалянето на безпилотния уред не е взето от съветските водачи, а е пристигнало от най-високо ниво, евентуално персонално от Путин. Той уточни, че не вижда случайност в този проблем. Тагарев бе безапелационен, че това са преднамерени дейности по заповед на Кремъл.

Според някогашният министър съветските водачи са проигравали такива обстановки. Те са пробвали няколко метода да смъкват дрона. Единият е като застанат пред него и дронът попадне под струята им. Тя е извънредно мощна, това внезапно нарушава аеродинамиката на дрона, той елементарно губи ръководство. Вторият е като са пускали гориво. Третият е, това, което споделя и американската страна, че е имало машинален контакт сред един от самолетите и витлото на дрона. Това е доста рисково, разясни Тагарев.

Този дрон не маневрира бързо, лети със относително ниска скорост, по постоянна траектория. Не изключвам също по този начин вероятността да е имало и пукотевица против дрона, добави той.

Тагарев посочи, че дронът е летял в интернационално въздушно пространство, където няма ограничавания.

Коментар по тематиката направи и Йордан Божилов, някогашен зам.-министър на защитата. Според него въпросът би имал развиване, в случай че Русия тръгне да търси останките от дрона. По думите му нито България, нито Румъния разполагат със средства, които да открият къде е той и да го извадят. Според спогодба от Монтрьо Турция е затворила проливите и американски кораби не могат да влязат, разясни той.

Божилов изключи опцията НАТО и Съединени американски щати да влязат в пряк конфликт с Русия.

Припомняме, че съветски изтребители смъкнаха американски дрон MQ-9 Reaper в Черно море. Инцидентът се случва на фона на нараснало напрежение сред Русия и Съединени американски щати. Руското МО отхвърли изтребителите да са влезнали в контакт с дрона или да са употребявали оръжия. Руският дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов уточни, че Русияизглежда случая като провокация.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР