Преврат в Нигер: Сваленият президент Мохамед Базум се среща с лидера на Чад

...
Сваленият президент на Нигер е видян за първи път, откакто
Коментари Харесай

Сваленият президент на Нигер е видян за първи път, откакто военните го задържаха след организирането на преврат миналата седмица.

Мохамед Базум се срещна с лидера на Чад Махамат Идрис Деби Итно в столицата на Нигер, Ниамей.

Г-н Деби оглавява усилията за посредничество за прекратяване на кризата, след като западноафриканските лидери дадоха на хунтата седемдневен срок да се откаже от властта или да рискува военни действия.

Той се срещна и с ръководителя на хунтата.

Генерал Абдурахман Чиани, ръководител на звеното за президентска гвардия, се обяви за новия владетел на Нигер в петък.

Г-н Деби каза, че усилията му за посредничество са насочени към намиране на "мирно решение на кризата, която разтърсва" Нигер, който граничи с Чад.

Той не даде повече подробности, но офисът му пусна снимка, на която той седи до усмихнат г-н Базум.

Той беше изпратен в Нигер от лидерите на западноафриканския регионален блок Ecowas, които казаха в неделя, че хунтата разполага със седмица, за да върне властта на избрания президент .

Регионалният блок ще „вземе всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред“, ако исканията му не бъдат изпълнени.

"Такива мерки може да включват използването на сила" и военните началници трябваше да се срещнат "незабавно", за да планират намеса, се добавя в изявление.

Хунтата не е коментирала исканията, но обеща да защитава Нигер от всяка "агресия" от регионални или западни сили. Тя обвини бившата колониална сила Франция, че планира военна намеса.

Хунтата също така обяви, че спира износа на уран и злато за Франция с незабавен ефект. Нигер е седмият по големина производител на уран в света.

Превратът предизвика опасения, че Нигер, ключов западен съюзник в борбата срещу джихадистките групи в Западна Африка, може се насочат към Русия.

Съседните Буркина Фасо и Мали се сближиха с Русия, след като организираха собствени преврати през последните години.

В неделя протестиращите пред френското посолство в Ниамей скандираха "Да живее Русия", "Да живее Путин" и "Долу Франция", съобщава агенция AFP.

Те също така подпалиха стените на комплекса на посолството.

Франция нямаше да толерира каквато и да е атака срещу нейните интереси в Нигер и би отговорете по „незабавен и неразрешим начин“, се казва в изявление на кабинета на президента Еманюел Макрон.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР