Сваленият край бреговете на Южна Каролина китайски балон е бил

...
Сваленият край бреговете на Южна Каролина китайски балон е бил
Коментари Харесай

Пентагонът: Китай от години развива програма за шпионски балони

Сваленият край крайбрежията на Южна Каролина китайски балон е бил част от огромна китайска стратегия за наблюдаване, развивана от " няколко години ", съобщи Пентагонът, представен от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Такива балони са прелитали над територията на Съединени американски щати общо четири пъти при ръководството на президентите Доналд Тръмп и Джо Байдън, само че Вашингтон не е съумял незабавно да откри, че това са разследващи балони, сподели бриг. ген. Пат Райдър, прессекретар на американското министерство на защитата. Но по думите му " последвалите разследващи разбори " са разрешили на Съединени американски щати да заключат, че става дума за китайски опити за шпионаж, и да научат " много повече " за програмата.

Той отхвърли да даде повече детайлности за предходните случаи, в които в американското небе са засичани сходни балони. Райдър съобщи само, че става дума за прехвръкване над " места, които биха представлявали интерес за Китай ".

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън от своя страна сподели в изявление за телевизионния канал Пи Би Ес, че връзките с Китай не са потърпевши съществено от случая със засечения в американското небе и свален след това балон, за който Вашингтон разгласи, че е шпионски. Байдън още веднъж съобщи, че Съединени американски щати са подготвени за състезание с Пекин, само че не желаят спор, съобщи Ройтерс.

" Не ", съобщи изрично стопанинът на Белия дом в излъчен фрагмент от изявлението, в отговор на въпрос за отражението на случая с балона върху двустранните връзки. " Аз беседвам с тях (китайците). Разговарял съм преди със Си Цзинпин, нашият екип също беседва с техните хора. "

Китай споделя, че аеростатът е бил предопределен за метеорологични и научни цели.

Съединените щати споделиха с десетки страни информация за китайския шпионски балон, който смъкнаха в събота над Атлантическия океан, откакто мина над тяхна територия, съобщи през днешния ден държавният секретар Антъни Блинкен, представен от Ройтерс.

Блинкен приказва на взаимна конференция във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той сподели, че е разискал със Столтенберг систематичните и тактически провокации, каквито съгласно него Китай съставлява за алианса.

" Китайски балони бяха видяни над страни от петте континента ", съобщи говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, представена от Франс прес.

Тя сподели още, че Съединените щати разискват със своите съдружници и сътрудници " флота от шпионски балони ", който съгласно тях Китай е изпратил по света през последните години.

Япония обменя сведения със Съединени американски щати по въпроса за китайските шпионски балони, заяви основният секретар на държавното управление в Токио Хирокадзу Мацуно, представен от Ройтерс.

Има потвърждения за прехвръкване на хипотетични балони над Япония, в това число край крайбрежията на югозападния остров Кюшу през 2022 година, сподели Мацуно на постоянен брифинг за медиите.

" Ще продължим да следим ситуацията с максимален интерес и да събираме сведения ", добави той.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР