Св. Йоан Милостиви през целия си живот бил милосърден и

...
Св. Йоан Милостиви през целия си живот бил милосърден и
Коментари Харесай

8 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. Йоан Милостиви, патр. Александрийски. Преп. Нил Постник. Преп. Нил Мироточиви,Атонски. Св. пророк Ахия.

Св. Йоан Милостиви през целия си живот бил доброжелателен и великодушен, прощавал обидите и никого не осъждал. Ревностно изпълнявал отговорностите си като патриарх в Александрия, защитавал вярата, помагал на бедните и подбуждал хората към състрадание. Веднъж Йоан се отправил към Цариград и по пътя чул глас да му споделя, че Бог го вика при себе си. Спрял, приготвил се за гибел и безшумно умрял. Погребан бил в църквата " Св. Тихон Аматунски ".

Св. преподобни Нил Постник от Синай, възпитаник на св. Йоан Златоуст

Св. преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом от Константинопол, възпитаник на св. Йоан Златоуст. Получил прелестно обучение, още като млад Нил бил назначен на значим пост - префект на столицата Константинопол. По това време Нил бил женен и имал две деца. Блясъкът на придворния живот тежал на съпрузите и те решили да се разделят и да се посветят на иночески живот.

Изглед от планината Синай

Съпругата и дъщерята на св. Нил постъпили в един от женските монастири в Египет, а преподобният Нил със сина им Теодул се поселил във пещера на Синайската планина, която сами с ръцете си изкопали. Тя била жилище на преп. Нил четиридесет години. С пост, молитва и писания светецът добивал високо духовно съвършенство. При него почнали да идват хора със всякакво звание и от всякакво съсловие - от императора до земеделеца, и всеки намирал съвет и успокоение от светеца.

В своето усамотение преподобният Нил писал доста. Известни са неговите послания, измежду които и гневни изобличения на император Аркадий, изпратил св. Йоан Златоуст на изгнание. Достоен възпитаник на Златоуста, преп. Нил оставил и съвършени по форма, надълбоко православни и осъществяване с откровено възприятие и ясна мисъл аскетически творения.

В пустинята преподобният Нил претърпял доста неволи. Сарацините завладели сина му Теодул и намислили да го дадат жертва на езическите богове. По молитвите на светеца Господ избавил Теодул и преподобният го намерил у Емеския свещеник, който изкупил младежа от варварите. Този свещеник ръкоположил и двамата пустинници за презвитери. След посвещението те се върнали на Синай, където дружно се подвизавали до гибелта на преподобния Нил. Св. Нил умрял в мир към 450 година.

Преп. Нил Мироточиви, Атонски: За самооправданието, когато осъждаме

Чрез осъждането на ближните, което през днешния ден прави човек, демонско коварство помрачава неговата мисъл. Той стартира въображаемо да се съблазнява от всичко (т.е. намира у всекиго нещо осъдително), а самия себе си оневинява с изключително опрощение (не единствено че оправдава себе си, само че за своя грях упреква другите), като всичко приписва на съблазънта на другите.

Ах, преподобни отци! Не оправдавайте себе си посредством индивида (не обвинявайте друго лице за своя грях) и не се оправдавайте посредством съблазънта. Нито хората са отговорни пред вас, нито съблазните са причина за греховете, само че вие сами сте дали място в себе си на своята пристрастеност и заради това обвинявате хората, че ви съблазняват... Вие давате в себе си място на вашата буйна злоба, тя ви съблазнява и вие по своя воля се съблазнявате; с какво са отговорни хората пред вас?

Вие сте дали място на вашия буен яд, сърдите се, ставате свирепи като безсловесните; с какво е отговорна пред вас съблазънта? Вие сами сте дали в себе си място на враждебната пристрастеност, и сте почнали да враждувате срещу другия; с какво оня човек е отговорен пред вас? Вие сте дали в себе си място на вашето буйно неподчинение и ставате непокорни по ваша воля; с какво съблазните са отговорни пред вас? С волята си сте дали в себе си място на пристрастеностите, те ви водят както желаят, вие сте станали едно с тях; с какво са отговорни другите за това?

Ако ти си скъперник, с какво е отговорен игуменът за това? Ако ти си непослушен, с какво е отговорен икономът за това? Ако вие сте леговище на злото и скривате своите намерения, с какво е отговорен духовникът пред вас? Ако вие сте неблагодарни, с какво е отговорен игуменът пред вас, който в е приел като свои деца? Ако вие сте злопаметни, с какво е отговорно братството пред вас? Ако във вас се е вселило враждебно противоборство, с какво е отговорен близък ви пред вас? Ах, преподобни отци! Ако всеки от вас познаваше пристрастеностите, с които той се изкушава, в никакъв случай не би обвинил другиго за своята сексапил.

Човек е по този начин впримчен от пристрастеностите, както дървото от бръшлян. Какво ще стане с дървото, когато го обвие бръшлян?

Бръшлянът има дарба да му влияе и да се изкачва по него, само че единствено тогава, когато стеблото го приеме; тогава той се издига нагоре; в случай че дървото не го одобри, бръшлянът в никакъв случай няма да се изкачи (т.е. в случай че самото дърво не му даде своите клони за изкачване). Ако бръшлянът имаше такава власт, че самичък да се изкачва по дървото, даже и то да не желае да го одобри, всички дървета на земята биха изсъхнали...

Казваме, в случай че основният дезертьор или властител на тъмнината имаше власт да завладее мозъка на индивида и да помрачава неговото схващане, срещу произволението на индивида, то човек в никакъв случай не би могъл да стане ярък, а постоянно би обитавал в грях и заслепение. Да, в действителност, отстъпникът има власт да съблазнява, само че над кого има власт? Умът на какъв човек може да се помрачи? На подобен, който приема съблазните; подобен и бива прострелян от лъка на отстъпника, началника на властта на тъмнината.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР