Св. вмчца Евфимия Всехвална. Св. Людмила Чешка. Св. Киприан, митр.

...
Св. вмчца Евфимия Всехвална. Св. Людмила Чешка. Св. Киприан, митр.
Коментари Харесай

Православен календар за 16 септември, вижте имениците днес

Св. вмчца Евфимия Всехвална. Св. Людмила Чешка. Св. Киприан, митр. Киевски и Московски,българин (Събота след Въздвижение)

На 16 септември имен ден честват всички, които носят името Людмила (името е от славянски генезис и значи " обичан на народа " или " който обича хората " ) Людмил. Поздрави ги с картичка!

На този ден православната черква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка. Света мъченица Людмила, княгиня Чешка била омъжена за чешкия княз Боривой. И двамата приели свето Кръщение от Св. Методий. Те желали да просветят в истинната религия и своите поданници и построили няколко църкви.

Но княз Боривой умира млад и оставил жена си вдовица, която водела непоколебим, благоверен живот. Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на ръководството на нейния наследник Вратислав. Вратислав бил женен за Драгомира - техният наследник носел името Вячеслав. След гибелта на бащата на престола застанала наследникът, само че възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) почнала връща в страната езически традиции и нрави.

Св. Людмила се възпротивила на това, само че Драгомира се пробвала да я убие. След несполучливият опит, Св. Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин. Легендата споделя, това не било задоволително и Драгомира изпратила нови убийци, те нападнали Св. Людмила до момента в който се молила и изпълнили заповедта. Мощите на Св. мъченица Людмила са пренесени в Прага в църквата " Св. Георги " и са надълбоко почитани и посещавани, тъй като правят изцеления.

Имен ден: Людмил, Людмила
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР