Св. Спиридон е един от най-тачените светци в православието, неговите

...
Св. Спиридон е един от най-тачените светци в православието, неговите
Коментари Харесай

Съдбовен Ден Преди Коледа! Българската Православна Църква Почита Св. Спиридон! Поверията Са Категорични, Трябва Да

Св. Спиридон е един от най-тачените светци в православието, неговите мощи са в специфичен храм в гръцкия остров Корфу (Керкера) - единственият гръцки остров, който не е падал под туско иго. Тялото му е нетленно и до през днешния ден. За неговата молитвена помощ се стичат хора от целия свят.

Св. Спиридон бил един от великите светители и чудотворци на IV век, написа pravoslavieto.com. Той се родил на остров Кипър от елементарни родители и самичък, както оповестява неговият житиеписец, бил постоянно елементарен по манталитет, преклонен по сърце и мил по живот. От детинство бил пастир. Като станал пълновръстен, той се оженил, само че скоро овдовял и почнал да използва целия си парцел за помагане на ближните, които обичал откровено, както заповядал Господ: хранел небогати и сираци, приемал задушевно странници.

Спиридон се популяризирал с чудотворната си заложба. Постоянно при него идвали заболели за помощ и изцерение; царете му оказвали респект, само че всичко това не подействало върху смиреното сърце на светителя. Той знаел, че земната популярност е оскъдна. Да угоди на Бога било постоянно негова единствена грижа.

И в епископския си ранг той запазил своите елементарни традиции: избягвал всевъзможен лукс, продължавал да се занимава със земеделие и самичък дружно с жътварите жънел своите ниви; във всяко време бил наличен за бедните, като употребявал за подкрепяне всичко, което имал - давал помощи и препоръки, поучавал с елементарни думи, цялостни с обич и божествена мъдрост. Всички нещастни отивали при св. свещеник с твърда вяра, че безусловно ще намерят у него състрадание и помощ.

Малко прочут е фактът, че пътищата на този дивен светия са минали и през територията на днешна България.

През IV вeк столицата ни София приютява последователите на единосъщието на Сердикийския събор 342 година (343-344), призован като космополитен. В този събор вземат присъединяване към 300 епископи от всички елементи на Римската империя.

Може би, тъй като едно от основните настоящи лица на събора е св. Атанасий Велики името на св. Спиридон Тримитунтски остава в неговата сянка. Но точно св. Атанасий Велики е този, който ни оповестява, че св. Спиридон е участвал на събора в София, написа Нюз.бг. В своята по този начин наречена " Втора апология " (Athanasius, Apologia Secunda 50) св. Атанасий изрежда имената на участниците на събора в Сердика, като ясно указва на присъствалите от Кипър 12 епископи.

В столичните храмове в ж.к. " Дружба " 1 - " Св. Наум Охридски " и " Свето Въведение Богородично " от 9 часа се чака да има Света Литургия и свещенодействие за празника.

От година в различен столичен храм - " Света Петка ", към този момент година са изложени за поклонение светини от храма в Корфу.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР