Св.Модест e известен като покровител на земеделците и овчарите. Името

...
Св.Модест e известен като покровител на земеделците и овчарите. Името
Коментари Харесай

Неделя преди Рождество Христово. Св. Модест, патр. Йерусалимски. Св. мчк Севастиан и дружината му

Св.Модест e прочут като настойник на земеделците и овчарите. Името на св.Модест рядко може да се види и чуе в цялата българска етническа територия, само че в региона на Странджа той е изключително известен. Почита се като бранител на добитъка - наедрял и малък и евентуално по тази причина е обичан в Странджа, където скотовъдството е главен занаят.

Празникът се празнува с колоритни обредни практики. На този ден впрегатните животни - биволи, коне, волове, не трябва да се впрягат. Жените месят и раздават специфични обредни хлябове и пити, наложително намазани с доста олио, " с цел да е лоен вратът на добитъка ". Ако в някой дом добитъкът постоянно умира, домакините поставят на този ден пред иконата на светеца малко яремче или рогца от алуминий, а от време на време и от сребро.

***

Светителят Модест, архиепископ Йерусалимски, се родил в Севастия Кападокийска (в Мала Азия, на границата с Армения; виж Кападокия) в християнско семейство и от ранни години почувствувал увлечение към строгия иночески живот.

Св. Модест приел отшелнически постриг и по-късно бил настоятел на основаната през IV век обител на преподобния Теодосий Велики - създателя на общежитийното монашество в Палестина.

В това време (614 г.) персийският цар Хозрой се обедининил с юдеите да изтреби християните и подхванал опустошително настъпление в Сирия и Палестина. Десетки хиляди християни били убити, християнските храмове били разрушени, Йерусалимският патриарх Захарий и доста други християни били взети в плен дружно със Светия Кръст Господен.

В това смутно време на св. Модест било предоставено краткотрайно да ръководи Йерусалимската черква като местоблюдител на патриаршеската катедра. Той грижливо събрал останките на убитите монаси от обителта на св. Сава Освещени и с почет ги погребал. С помощта на св. александрийски патриарх Йоан Милостиви, той прекратил разрушаването на Йерусалимския храм на Гроба Господен, на Храма във Витлеем и на други християнски светини.

Четиринадесет години по-късно патриарх Захарий се върнал от плена с Господния Кръст. След неговата гибел св. Модест бил подложен за патриарх на Йерусалим (632 г.).

Св. Модест умрял на 18 декември 634 година на 97 годишна възраст.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР