Св. Игнатий Богоносец е един от най-добрите ученици на апостол

...
Св. Игнатий Богоносец е един от най-добрите ученици на апостол
Коментари Харесай

Игнажден е! Внимавайте кой ще прекрачи прага на дома ви днес

Св. Игнатий Богоносец е един от най-хубавите възпитаници на деятел Йоан Богослов, наименуван по този начин, тъй като носел Бог в сърцето си. По време на ръководството на император Траян, при започване на ІІ в., Игнатий бил откаран в Рим, където е хвърлен на дивите зверове и раздран от тях.
Вярва се, че от този ден стартират коледните и новогодишните празници. В националните поверия този ден се счита за начало на Мръсните дни /от Игнажден до Богоявление/ и прехода от остарялата към новата година.
В някои области на България го назовават Нов ден. Другите названия на празника са Игнат и Млада година.
Според християнската традиция от този ден стартират родилните страдания на Богородица. Това е интервалът, през който младите и нераждали дами, наричани "мъченици ", не работят, с цел да забременяват и раждат по-леко своите деца.
От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде идната ви година. Който пристъпи пръв прага на дома, се назовава "полазник ", домакинята му дава игнатово кравайче и той сяда отпред на трапезата.
Рано сутринта на Игнажден дамите наклаждат огъня, поставят гърне с вариво и подготвят тесто за самун. От него омесват колаци за всеки член на фамилията и един колак, който оставят за Бъдни вечер. Приготвят се и дребни гевречета / "подкови "/, поръсени със сусам.
На трапезата през днешния ден би трябвало да има фасул, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с квас, кравайчета.
Днес честват всички, които носят имената: Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната и Иго.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР